Wednesday, December 23, 2009

Ketika cinta bertasbih..







Bertuturlah cinta mengucap satu nama

Seindah goresan sabda-Mu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih mengutus hati ini
Ku sandarkan hidup dan matiku pada-Mu

Bisikkan doaku dalam butiran tasbih
Ku panjatkan pintaku pada Maha Cinta
Sudah diubun-ubun cinta mengusik rasa
Tak bisa ku paksa walau hatiku menjerit


Ketika cinta bertasbih nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur pada-Mu atas segala cinta



Cinta…


Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur pada-Mu atas segala cinta
Ketika cinta bertasbih

Tuesday, December 22, 2009

Payung Emas? Bakal Suami? Layakkah Aku??

Perbincangan aku dengan sahabat-sabahabatku mengenai payung emas secara tidak sengaja memang sangat hebat. Maaf!! Terpancar kecetekan agama aku sampai aku tak mengetahui pasal topic ni. Soalan pertama yang aku ajukan masa mula-mula dengar perkataan payung emas, " Payung emas tu simpulan bahasa ke??".. Huhh.. Soalan yang mngecewakan tapi takpe. Aku sanggup malu janji aku dapat mengetahui maksudnya.

Payung emas bermaksud seorang isteri yang mengizinkan suaminya berkahwin lagi tanpa paksaan adalah orang yang bakal mendapat payung emas di syurga. Subhanallah.... Allah Maha Pemurah dan dengan senangnya wanita itu diangkat martabatnya di sisi Allah. Tapi bagi aku, ia bukan mudah seperti yang disangka jika aku ditempatkan dikalangan golongan wanita tersebut. Nauzubillah..

Aku menginginkannya tapi aku tak mampu. Maafkan aku...
Sesungguhnya aku kenal siapa diri aku. Tapi aku tak tahu tahap kemampuan aku. Aku tak mampu mengukur tahap kesabaran aku sendiri samada masih waras, masih boleh waras atau memang tidak mampu untuk mewaraskan diri kalau aku menerima POLIGAMI.
Aku akan menerimanya jika aku mempunyai kekuatan mental dan kepenuhan iman dijiwa aku ni. Sejujurnya aku tak nak menambah dosa yang sedia ada. Cukuplah dosa yang ada sekarang ni. Aku tak mampu...

Dosa..
Jika aku mengizinkan suami aku berkahwin lagi, aku akan membenarkan dia bernikah tanpa rasa rela. Aku berdosa..
 Bila tak ikhlas, aku akan cemburu kerana suami aku dikongsi dengan wanita lain. Aku berdosa..
 Bila cemburu, akan hilang perasaan tidak percaya pada suami. Aku berdosa..
 Bila tidak percaya, kasih sayang dan cinta pada suami aku kian pudar. Aku berdosa..
 Bila cinta pudar, aku tak mampu nak menjalinkan hubungan dan tanggungjawab sebagai isteri yang sempurna untuk suamiku. Aku berdosa..
Bila tidak menjalankan tanggungjawab aku sebagai isteri dengan sempurna, aku akan menimbulkan perasaan ketidakpuasan hati suamiku pada aku. Aku berdosa..
Bila tidak puas hati, akan berlaku pergaduhan antara aku dan suamiku.. Aku dan dia berdosa.
Bila berlaku pergaduhan, hati semakin panas dan syaitan semakin menggoda dan keimanan dalam hati semakin menipis, penceraian yang dilaknat oleh Allah bakal berlaku. Aku dan suamiku berdosa...
Kami berdosa kerana kerana sikap kami, anak-anak yang tak berdosa jadi mangsa keadaan. Anak-anak kehilangan Abi disisi. Anak-anak kehilangan Bonda disisi. Masih aku mahu melihatnya?? Tidak!!

Dengan keadaan yang aku fikirkan bakal berlaku jika aku menerima poligami, adakah aku masih layak untuk mendapatkan payung emas disyurga? Semua itu Allah yang mampu menilainya. 


Sebelum berkahwin, aku punya syarat-syarat perkahwinan bakal suamiku:
Aku cuma mahu mengajukan syarat-syarat ini dan menjadi sahnya akad nikah. Diri aku akan menjadi halal jika syarat ini mampu dipenuhi oleh bakal suami aku nanti. Yang pertama setelah bernikah, aku harus tetap seperti dulu. Bermaksud, aku bebas untuk bersama dengan family aku sendiri tanpa ada bermasam muka dan paksaan. Tapi ia tidak bererti aku akan mengabaikan family suami aku..Aku bebas bersama mereka untuk hubungan mahupon pekerjaan. Kedua, aku mahu dinikahi tapi dengan syarat selama aku hidup dan masih mampu menunaikan tanggungjawab aku sebagai seorang isteri yang sempurna, bakal suami aku tidak boleh menikahi wanita lain. Adakah syarat 'tidak boleh bernikah lain' itu salah? Jawapan aku TIDAK. Para ulama telah mengulasnya dengan panjang lebar dan syarat2 yang telah ditetapkan itu adalah SAH. Aku tidak mengharamkan poligami. Dibahagian mana yang aku menyatakan aku mengharamkan poligami? Jika sang suami ingin menikahi 4org wanita sekaligus sekalipon, silakan. Anda punya hak. Tak ada masalah buat aku. Tapi itu bermakna, aku bukanlah salah seorang dari isterimu, wahai bakal suamiku. Aku hanya mengajukan syarat-syarat yang bermanfaat buat aku dan anak-anakku kelak. Dengan jelas syarat-syarat sebegini tidak merugikan bakal suami aku nanti.

Aku menginginkan cinta yang halal. Jika diizinkan Allah... Kurniakanlah aku dengan...
Suami yang mempunyai pegangan agama yang kukuh kerana aku bukanlah wanita yang solehah.
Suami yang mempunyai harta kebendaan kerana aku tidak mempunyai aset untuk dikongsi bersama.
Suami yang mempunyai harta dunia (yakni keluarganya) kerana aku nak mengembangkan silaturahim di antara kedua-dua belah keluarga kami.
Suami yang mempunyai kasih syang yang menggunung terhadap aku sebab aku mempunyai kasih sayang dan cinta yang sebesar alam untuk dicurahkan buat suamiku.
Suami yang sentiasa sudi meminjamkan bahunya untukku sebab aku mudah menangis dan mudah-mudahan bahu dia mampu untuk menenangkan aku. 
Suamiku bukan dari golongan orang yang pemarah kerana aku tidak suka pada kekerasan dan aku wanita yang mudah memberontak.
Suami yang mahu melakukan apa saja demi aku sebab aku sanggup melakukan apa saja demi suamiku nanti selagi tidak melanggar syarak.


Layakkah aku??
Rahsia itu hanya Kau yang tahu.


Wednesday, December 16, 2009

Sakit.. Aku malang dalam cinta..

Sakit bila cinta tak berbalas, cinta dipersiakan. Ini semua berkaitan dengan hati...

Aku dah terbiasa dengan keadaan yang macam ni.. Selalu kena reject. Kadang-kadang sampai ada yang tak bertegur sapa sebab takut kalau aku tersuka kat dorang.. Hmm.. kesian jadi aku!! Sebenarnya memang aku tak ada niat nak punya perasaan yang hanya 'syok sendiri'. Kadang-kadang benda ni datang secara tak sengaja. Aku plak jenis orang yang mudah jatuh cinta, mudah suka pada orang. Tapi Tuhan tu Maha Kuasa. Dia kurniakan aku hati yang mudah.. Mudah menerima cinta dan mudah untuk menolak cinta (mudah suka, mudah benci). Jadi, aku tak la susah sangat nak ubati hati aku yang selalu terluka. 

Banyak kejadian yang aku dah lalui. Dah naik lali tapi tak pernah serik langsung. Aku mengaku, aku selalu menipu. Tipu pada diri sendiri, tipu pada mereka yang aku suka. Tapi bukan niat aku. Aku lebih suka memendam daripada orang yang aku suka tu mengetahuinya. Untuk keselamatan daripada terus berenggang dengan mereka. Aku tak tahu la. Maybe aku kena sumpahan??!

Setiap kali aku suka pada seseorang tu, mereka mesti suka pada teman aku. Dorang macam tak pernah nampak aku yang ada depan mata dorang. Kenapa?? Aku jelik sangat ke?? Aku kurang bijak?? Tak pandai nak ambil hati dorang?? Aku fikir, mungkin aku ni orang yang membosankan. Serius aku cakap. Memang selalu.. selalu!! Dorang takkan nampak aku yang wujud depan dorang. Lelaki2 ini akan menyukai teman aku. Lelaki ni akan lebih selesa berkawan dengan aku. Aku ni dijadikan tempat dorang untuk mengadu masalah, tempat untuk mengutuk & etc. Sedih jadi aku!!!

Bila aku cakap macam ni, adakah aku seorang hamba yang tak bersyukur?? Maafkan aku Ya Allah...

Dulu aku pernah jatuh cinta pada sorang abang yang satu tempat kerja dengan aku. Tapi dia kemaruk gila dengan kawan baik aku. Padahal, dia rapat ngan aku. Dan kawan aku tu pon tu pon tau aku suka kat abang tu. Tapi rezeki tak menyebelahi aku. Dia menganggap aku macam adik dia sebab cara aku yang persis adiknya. So, terpaksa la aku lepaskannya... Aku masih menunggu... Aku gagal!!

Kedua, suka pada teman seperjuangan aku. Aku jaga dia. Aku buat apa saja demi menjaga hati dia, menyenangkannya. Aku terima kelebihan dia.. Aku terima kelemahan dia. Pokoknya, aku terima dia seadaanya. Tapi dia tak endahkan aku. Cara dia layan kawannya lebih indah dari layan aku. Kawan dia lebih penting. Aku hanya boneka!!! Aku jumpa parent dia. Tapi dia langsung tak ingin nak jumpa parent aku. Aku tau dia bukan dari family yang senang. Dan aku tau takat kemampuannya. Aku terima seadaanya. Tapi aku pulak yang difitnah orang. Kata aku kikis hartanya.. Apa tindakannya bila dengar aku difitnah???  Hanya diam. Ya Allah!! Lebih baik aku mengundur diri.... Nangis berteleku di atas sejadah.. Allah itu masih disisi aku.... 

Cinta pada teman yang selalu bekerjasama dengan aku. Bagi aku, ini kisah yang paling tragis. Aku benar2 rasa tertampar. Rasa tertipu dengan perasaan yang aku wujudkan sendiri. Aku jadi bahan untuk diketawakan. Itu yang buat aku tak boleh nak menerimanya sampai sekarang!!!! Aku tersuka kat dia sebab dia layan aku baik. Pandai amik hati aku. Riang and what ever... Tapi, rupa-rupanya dia hanya baik depan aku. Belakang aku??? Biar Tuhan yang tau. Aku dihujani cerita2 yang kurang menarik. Dia ketawakan aku.. Sepupu dia pun ketawakan aku. Teman baik aku sendiri pasti ketawakan aku.. Aku macam seorang budak yang bodoh, meluahkan perasaan hati dan layan dia macam boyfren aku sendiri. Satu tindakan yang bodoh dalam hidup aku!! Aku mungkin tak dapat nak maafkan... Mungkin mulut boleh kata. Tapi jauh disudut hati aku, aku masih berdendam. Aku takkan maafkan. Takkan!! Hanya Allah yang mampu mengubah hati aku..

Tersuka pada teman aku yang paling rapat. Ini dah lama dah. Dia lah kawan aku dari kecik sampai besar masih lagi jadi sahabat aku. Masa kecik-kecik, beli jam sama. Time sekolah, selalu duduk dekat dengan aku. Klo tak duduk, belakang aku, dia mesti duduk depan meja aku. Paling koman pon dia mesti duduk satu barisan aku.Bukan kitorang yang nak duduk dekat-dekat. Tapi cikgu yang aturkan.. Masa darjah 6, kami berpacaran. Gila kan?? Tapi lepas tu jadi kawan je. Alaa.. Cinta monyet.. Dia orang yang paling ambil berat tentang aku. Setiap minggu, dia mesti tanya kabar aku. Sampai sekarang. Dia alim. Baik budi pekerti. Semua orang tua suka dia. Dia memang sangat polite. Alhamdulillah, dia jarang tinggal sembahyang. Jadi mat surau lagi. Masa aku perasan yang aku ada perasaan kat dia, time tu plak dia bagitahu yang dia jatuh cinta dengan salah sorang sahabat baik aku.. Aku hanya mampu diam! Aku jadi penasihat dia tanpa rela. Dia couple dengan sahabat aku tu tapi sekarang dia dah solo kembali. Happy?? Nopp... Kalu dia suka kat aku pon, aku macam terpaksa menolaknya sebab hati aku dah tawar dan aku dah set kan hati aku. Dia sahabat aku selamanya.....

Sahabat II... Cinta datang dan pergi. Kini dia kembali berputik. Dengan........ lelaki yang semakin lama semakin rapat dengan aku. Memang dah lama aku suka tapi aku tak pernah nak mengiyakannya sebab aku tau aku tak layak untuk dia. So, perasaan tu belayar entah kemana. Tapi kali ni perasaan indah tu lain daripada yang lain. Dia layan aku dengan baik. Sangat luar biasa. Tapi disebabkan kami kawan rapat, mungkin dia tak pernah ada perasaan yang macam aku rasa agaknya. Mula-mula aku tak perasan yang aku suka kat dia. Dengan nama Allah, aku tak mampu nak pandang mata dia. Sungguh indah ciptaan Allah. Aku rasa macam dia korek mata aku kalau aku pandang mata dia. Pandangan mata dia tu buat aku sakit perut. Sakit sampai ke jantung.. Aku telan air liur banyak kali supaya perasaan takut tu hilang.. Fuuhh.. Bayangkan?? Sampai macam tu sekali. Dia tempat aku mengadu selain "sahabat aku masa kecik" tu. Aku suka dia sebab dia punya kekuatan dalam kehidupan dia. Dia tahu apa yang dia nak lakukan untuk majukan diri dia. Dia punya tanggungjawab yang besar dalam menjaga family. Family bergantung pada dia. Macam-macam masalah dia handle tapi tak pernah tengok dia mengeluh. Entahla.. Mungkin sebab perasaan suka tu dah tutup segala kekurangan dia dipandangan mata aku ni. TApi aku paling suka sebab dia jenis orang yang berusaha. Itu yang buat aku jatuh cinta. Tapi, perasaan ni aku terpaksa pendam sebab akutau.. Aku kan selalu malang dalam cinta?! So, diam lebih baik. Dia pon mula-mula tunjuk respon tapi lama-lama macam hambar. Hmmm.. takde harapan la tu.. 

Allah itu Maha Mengetahui.. Aku berserah pada takdir-Nya. Aku percaya pada-Nya bahawa ada seorang insan yang bakal dikurniakan khas buat aku.. Aku selalu buat solat hajat seperti yang diwar-warkan oleh sahabat aku, kak serikandi. 

" Ya Allah, jika aku ditakdirkan jatuh cinta, cintakan aku pada insan yang melabuhkan cintanya pada-Mu supaya aku dapat melabuhkan cintaku lebih dari cinta pada diriku sendiri..." 

I'm give up but life must go on..... 

Aku hanya nak melihat orang-orang yang aku cintai, pernah menyintai, tak cintai lagi itu hidup bahagia dengan kehidupan kalian.. Aku okay-okay aja dengan kehidupan aku.. 

Cinta pada Allah.. Sesungguhnya mencintai Allah itu tidak pernah menyakitkan... I Love You Allah!!

Tuesday, December 8, 2009

Padan laa....

Aku ada suka satu lagu.. I don't know apa tajuk lagu tu.. Apa tindakan aku?? Aku pergi untuk bertanya pada yang pakar.....

THE NEXT DAY

" Beb, kau tau tak apa lagu omputeh yang terbaru?? Aku ada suka satu lagu ni la. Tapi aku tak tau apa tajuknya", kataku.

" Macamana lagunya?? Nyanyi sikit. Maybe aku penah dengar ke", Miza jawab. Untuk pengetahuan kalian semua, Miza ini merupakan Ratu english song. Korang tanya je lagu apa. Semua dia tau.. Hebat!!

" Alaa... ko nak suruh aku nyanyi memang confirm aku tak ingat. Tapi lagu dia ala-ala cowboy gitu", balas aku.

" Kat mana kau dengar lagu tu?", Miza tanya kat aku.

" Aku dengar lagu tu kat Jaya Jasco. Masa tu aku kat dalam tandas. Aku akan dengar lagu tu kat dalam Jasco je. Aku tak pernah plak dengar lagu tu main kat @#%$#.FM. Hmmm.. Tak apa la. Aku try cari cari melodynya. Nanti aku bagitau ko yerk?!", ujar aku.

FEW DAYS LATER.

"Ehhh.. lagu ni la. Sedap giler la lagu ni. aku nak cari ar lagu ni dlm YOUTUBE", aku cakap ngan akak aku.

"Jap jap jap.. ko nak cari lagu ni kat mana?? Youtube? Ada ke lagu ni kat dlm Youtube tu? Setahu aku takde", akak aku mengomel.

"Asal lak takde?? Mesti ada punya. Tak cari mana nak tau", aku cakap dengan nada agak geram.

Mana nak dapat dooollll!!! Ni kan theme song untuk Jaya Jasco!!

Huhhhhhhhhhhhh?????????

DALAM KEPALA HOTAK AKU: Tahniah aku nak ucapkan pada mereka yang telah berjaya mencipta lagu yang sungguh bmelody dan indah!!! huhhuhuuhuhhhuuu.....

 


Monday, November 30, 2009

Aku naik confuse dengan minah ni. Eh!! Mamat ni....

Daripada bosan duduk rumah, lebih baik aku pi survay perfume. Aku ikut je cadangan akak aku untuk survay kat Mid Valley. Aku bercadang nak beli DKNY (pink) yang baunya macam buah laici. Sedap giler wehh.. Aku lebih cenderung pada bau-bauan yang berunsurkan buah-buahan. So, sampai sana aku terus pergi kt metrojaya, MidValley.


Selain aku nak survay DKNY, aku nak try gak survay perfume2 lain macam Dolce & Gabana ke, Burbery ke. Try jela mana yang sedap. Asik terjengok-jengok je kat tempat perfume tu. Takde sorang pon promoter yang nak tolong. Tetiba, baru la sorang perempuan pakai baju sut hitam (skirt & slim fit t-shirt). Pehhh.. punya la cantik. Bulu mata dia sedepa tuuu...

Body dia like Jeniffer's body beb..  Memang lawa. Kalau nak diikutkan, muka dia macam Nora Danish. Dia datang dengan lenggang-lenggoknya. Aku nak suruh dia bagi aku test perfume DKNY tu. Jap lagi belum sempat aku nak bukak mulut, dia pon keluarkan suara dia.

"Ye dik. Adik nak test perfume yang mana satu?? Suka bau yang macamana??" kata kakak tu.

Terkejut akuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!
Tetiba terkeluar suara jantan!!!!

Aku macam tak percaya yang ada kat depan aku ni seorang lelaki yang tak tulen.
Terus terang aku cakap, zaman sekarang ni aku dah memang susah nak bezakan mana lelaki, mana perempuan. Dulu aku boleh lagi nak cam tp sekarang aku berasa sangat pelik sebab badan dorang ada shape macam perempuan tu. Dengan keadaan segala kelengkapan sebagai wanita, semua dia ada. Korang paham kan maksud aku KELENGKAPAN WANITA??

Sungguh dasyat dunia sekarang.... huhuhu.

Saturday, October 31, 2009

Laa.. Dia pun btol jugak.. Nak salahkan sapa??


Foto ini ihsan drpd blogger lain.
 

Last week suatu peristiwa yang agak pelik, confuse dan kelakar telah berlaku. Mana tak nya...


"Jom ikut ayah pi pekena mamak yok??!"....
Pehhh... tak lepaskan peluang. Apa lagi, aku, akak aku, ibu aku kelam kabut pi siap2.
So, bila sampai kat kedai mamak, mcm biasa ar. Aku tak amik makanan berat deh.. Aku order tosai biasa. Tosai tak byk lemakkan??? heheehe.....
So, bila time order air aku dengar adik aku nk order 'DURIAN BELANDA', aku pon ckp yang aku nk benda yang sama.


Setelah 15 minit menunggu...................
Haaa... dah sampai pon.. Eh, asal lak blended lak nih?? WAhhh.. Recipe baru nmpak.. ngehh ngehh ngehh!

Seduttt dengan lahapnya.... Uikkkk!! Air apa nihhhh??????????
Laaaaaaaa..........
Eh, bukan ke tadi aku order durian belanda, dalam kurungan SOURSOP. Ini bukan durian belanda.. ini DURIAN!!!!

Dei an nei.. vangge (mai sini)!! Ya adik manis.. Apa mau?? Alaaa... Aneii.. Saya mau durian belanda la nei..
Ya la adik, itulah yang saya kasik.. U mau DURIAN BLENDED!! kan???


Pekkk pekk pekk........
Adooooooooiiiyaaaaaaiii........

Satu family aku tepok dahi...  garuk kepala yang tak berapa nak gatal...
Ketawa tak ingat dunia.. Lantak pi la org lain nk pandang.. Aku dah tak heran nk tengok muka mamak yang senyum mcm kerang busok nih.. Maklumlah.. mamak ni buat muka pelik sbb dia tak tau kenapa kitorg ketawakan dia..
Aku suruh mamak ni blah je.. Tak sanggup aku tengok dia menebeng kat meja aku ni lagi. Nak marah dia pon dah tak larat dah.. Klo marah pon aku rasa tak patut. Aku naik confuse..


Aku ke yang salah???
Salah sebut??

Atau dia yang pekak??
Salah dengar?

Atau dia yang tak paham?


Klimaks:


Aku minum je ar apa yang ada depan mata aku. Tapi hanya 3x sedut. Masuk sedutan yang ke-4, aku terpaksa stop it.. Kepala aku dah.. toinnkkkk!!



So, aku tapau je ar. Bawak balik... (ehh, sapa yang abiskan ek?? Dah lama aku tak nampak dalam peti ais tuh??..hmm..)


Pemahaman: Aku mintak air durian belanda tapi mamak tu bg durian blended. Bukan ke ucapannya lebih kurang je klo disebut??  So, aku maafkan mamak tu....




Sunday, October 11, 2009

Jadi Ke Tak Jadi Nih pada 06.10.09???


GENG YANG TERLIBAT DALAM KEJADIAN INI:
  •  Indah Eirfy Andika (Blog ni punya TUAN)
  • Iema Rapunz
  • Hawa Shopaholic (Dia ni Hawa yang pertama yakni HAWA HAMID) (Ada dua lagi HAWA yg lain. Hawa dua: HAWA ALWI Dan Hawa tiga: HAWA BLACK!!) - Nama yang color merah tu tak join dalam ini citer. Mereka sibuk-
  • Guntur Al-Gunnah
  • Fitri Pito
  • Karen Yaacob
  • Eddie (yang menjadi amateur photographer utk kami)
  • APEK (besday boy)

Bunyi macam emo semacam je kan?? Memang.. Hahhh.. Memang aku tengah emo. Yela, mana tak geramnya? Bukan ke aku and my frenz ada plan baik?? Dah seminggu aku plan ngan dorang bagai nak gila. SMS bukan main hebat. Tak kurang juga dengan chat kat YM. Pastu, sambung plak ngan calling2 each other. Wahhh.. Payah sungguh keadaan kali ini. Takpe.. Janji apa yang di plan adalah yang TERBAIK!! Tetiba ada anasir2 dan ura2 macam nak cancel. Aku memang angin sampai urat kentut pun nak terputus ni hah!!

06.10.09

Tarikh keramat apa nih?? Inilah tarikh yang dinanti2kan oleh kami semua yang berpenat lelah perah otak untuk melaksanakan PLAN yang kami maksudkan. Hari ni besday APEK, yakni nama melayunya "HISHAMUDDIN" or nama cinanya "YAP HIS HAM", bukan adik beradik dengan YAP AH LOI (peneroka bijih timah terkenal di tanah melayu pd zaman perang dulu ) tp kawan baik dengan YAP YONG SENG (mamat paling pandai math masa zaman sekolah menengah dulu) hehehe~

Kalau kalian nak tau, macam-macam halangan dan perkara2 yang membolehkan segala apa yang dirancang ini bakal cancel bila2 masa. Mari kita imbas kembali apa yang telah terjadi........ ~grengggg..ling ling linggg (bunyi kerincing yang selalu kuar klo kita nak mula berfikir mcm citer dongeng dalam TV3) hehe..

  • BESDAY BOY OVERTIME SAMPAI MALAM.
Gawattt..!! Karen call aku. Dia kata si apek keje sampai malam sebab dia tengok dalam status apek dalam YM dia. Alamak aii.. Kebetulan aku tak buka YM sebab banyak keje. Klo aku sign in, memang confirm keje aku tak siap. Arrgghhh... Takpe la. Kalau si apek tak bleh nak datang, kiorang buat reunion sendiri jela. Kira weekly meeting. Hehehe~ Ok. Nexttt.........


Besday boy (apek) & Eddie (tak pakai spec)
  • KAREN TAK DAPAT JOIN.
Aku dapat msg dari smbody. Ohh Karen.. Msgnya berbunyi, "Yang, sori xdpt join. Mak aku ada hal kat opis. Aku takde transport nak gerak ke sana. Sori sgt2. Have fun dan kim salam kat smua.".. Sahabat aku si Karen Yaacob tak dapat nak join kitorang malam ni sebab mak dia pakai kereta. Kesian. Mak dia ada kerja. So, tak dapat nak menghadirkan diri untuk sesama menjayakan plan ni. Aku tak kesahla.lagipon dia dok jauh dari tempat yg dijanjikan. Ok..pass!! Plan akan tetap dijalankan spt yang dirancang.

Sebelum masalah lagi satu berlaku.................................
Dengan happynya i drove my car pergi kedai SATAY untuk tempah. Aku msg Hawa dulu nih. "Hawe, kita nak order berapa cucuk nih?? Aku order 80pcs la ye?? Lebih tak apa. Budak laki boleh makan. (Dalam hati aku:.. Aku pun boleh makan) eheheh~ Satay dah order... Aku buat downpayment RM29. Ada lagi balance RM27 lagi memandangkan 0.70sen/per satay. Lalalalaaaa~
  • HAWA ACCIDENT
Haiii.. Dah ketentuan Illahi. Pada malam sebelum tarikh 0610.09 tu, Hawa accident plak. Tapi syukur Alhamdullillah sahabat baikku itu selamat dan tidak mengalami kecederaan pun. Cuma "baby"nya cedera dan terpaksa dihantar ke klinik kereta untuk diperbaiki. Kalau dah nama pun accident. Perasaan terperanjat tu pasti ada. Mood pon dah lari. Malam tu dia msg aku yang dia maybe tak dapat nak join or memang confirm tak dapat join langsung laaa.. Dia nak settlekan hal kereta dia. Lagipon, dia takde transport nak gerak. Hahhh??? Adoyaiiii.. Aku plak tetiba jadi moody. Macamana nih?? Satay baru je aku order.. Hahhh..udah. Buat hal.

  • MSG KAT GENG AKU SEMUA.
"Geng, plan kita CANCEL!!!!!!!!!!!!!"................

Haaaahhhhh...... Time ni memang line aku busy gila2. Berduyun2 dorang hantar msg.Lambat balas, dorang call terus. 1st skali yang call, Guntur. Weehh.. Apa apa kes?? ( perkataan 'apa apa' tu bkn typing error, tapi saja ajuk cara dia ckp. Gagap!!) Hehe..Maaf ye abg Gun. Ni puji btol2 nih. Walaupun gagap, tapi cara cakap ala2 gagap tu nmpak comel. Comel la sangat.) bla.. bla..bla.... k. Sambung balik apa yang kita citer tadi. Aku cakap la yang Hawa tak dapat join utk esk. Bila bincang2, dia tanya. Kalau Hawa takde, korang ok tak?.. Ofcoz la aku tak ok N yang lain pon sama kot. Hawa yang tukang deal dengan Eddie (orang yg dipertanggungjwb bawa apek ke tempat plan). So, hmmm..ok! Guntur nak pi pujuk Hawa. Siap dia cakap, "serahkan pada yang pakar!).. Huhhh.. aku tau la kau tu kasanova terhandal kat lembah klang nih. So, aku mempercayainya.  Pito plak call. Benda yang sama... Aku pun suruh
Pito pujuk Hawa. Jap lagi dia call aku balik. Dengar suara dia dengan nada yang sedih.. "Wehh, tadi Hawa bgtau ko pukul brapa ek?? Aku try call dia tp dia tak angkat. Macamana nih?".. Pulak.. Dah tido kot.. K. Bye.. (untuk pengetahuan korang, Pito sanggup datang umah Hawa untuk melihat keadaan Hawa. Risau dia tu.. Sayang wehh.. Sayang ada makna ke?? Hmmm.......... hehe.

SATAY CANCEL.

Temui jalan buntu. Aku terpaksa call mak cik satay tadi tu. "mcik, sy nak cancelkan satay yang saya order tadi bleh tak?".. "Eh, mana boleh nak oii.. Dah order kira consider sold"... "Eh mcik, tapi makcik blom bakar lagi kan satay tu?"... "Ini bisnes maa.. Mana boleh cancel nak oii.. Kau kena amik jela berapa yang ko bayar tadi."...."Kla. Saya ambil la 50pcs tu cik," kataku dengan nada yang slow dan zzzzzzzzz.... Aku terpaksa amik 50pcs sebab dah bayar RM29. Cuma kena tambah singgit lagi. Huhuuu~....
Ohhh..Guntur call lagi. "Weehh.. ko dah order satay ye?".. "A'ahh.. aku dah order". Huhuu.. " Agak2, berapa kerugian yang harus ditanggung?".."RM30. Aku terpaksa amik 50pcs sbb dah bayar awal.".. "kalau macam tu, ko ambil je satay tu. Nanti aku bayar balik kat ko.".. "Huhhh?? Aku amik?? Abis, sapa nak makan??".. "Ko makan la.. Makan sampai lebam. Aku belanja".. "Yeke nih?? Ye Yeahhh... wo huuu.. sayang ko wehh. sayang kooo..". (Sambil terlompat-lompat. Dah happy sangat sampai tak ingat. Smua org aku bedal sayang. Belasah jela. Janji lapang skit dada aku nih. Huhuuu..) 

Semua plan dah bertukar balik. Aku deal dengan Hawa. Kalau dia bleh join, Pito yang akan amik dia. So, timenya dah tiba. Kitorang cari port, bawa barang2 smua dan setup smuanya. Kena nyorok nih sbelum Apek datang. Aku pilih tembok yag paling besar. Bak kata dorang la, "pilih mengikut size badan. Ok fine".. Tembok besar mana pon, semuanya dah musnah. Apek leh nampak aku ngan Iema la plak. Yang nyorok2 kat pokok tu selamat la. aku je terkantoi sbb dia datang dari belakang aku. Pehhh... tak sempat nk nyorok tempat lain. Hampehh.. disebabkan suprise tu failed, aku kena jayakan plan yang lagi terbaik. Apa lagi.. BALING TEPUNG kat Apek!!!... dushhhh.. Amik ko...


Bila dah satu kepala?? Hav0c jadinya!!


Kegilaan kami untuk berposing...


Sebelum balik, masing-masing.............


Plan dah berjaya. So, apa lagi??? Duit bak maiee.




Time nak balik. Time untuk kamu collect duit. Masing2 kuarkan duit... Kira smua dan bayar. Kitorg tong-tong.. Apa pon, plan kali ni walaupon kabut tapi tetap meriah dengan adanya sahabat2 seperti kalian. Tak sia2 aku kawan dengan korang dari kecik. Zaman² kencing dalam seluar, buang ek ek dalam seluar, zaman² scandal antara kita dan etc.

Dari kecik sampai besar, aku still lagi dapat kawan dengan korang. Bersyukur pada Allah sangat2. Walaupon berpisah, dapat masuk asrama, masuk University, dapat keje kat tempat lain, kita still dapat berkumpul sesama lagi. Hope takkan putus sampai bila2. Aku sayang korang. Untuk Apek, "hepy besday my dear Apek yang 'apek' sentiasa."............... Ummuahh utk smua..


-The End-


 

Wednesday, September 30, 2009

Aku Nak Tengok Wayang Dengan Siapa Kalau Kau Tak Ada???


Tempat aku melepak kalau bosan dengan kerja

"Dengan izin Tuhan, InsyaAllah aku nak kawin tahun ni. Nanti, kau pandai-pandailah jaga diri ye??"............ Tetiba je mata aku bergelinang Bila dengar apa yang kakak aku cakapkan. Aku tetiba benci bila dengar benda-benda macam ni sedangkan aku memang dah tak sabar nak tengok dia kahwin secepat yang mungkin.

Kejadian ni berlaku masa kat dalam kereta nak menuju ke Jaya jasco, bukit raja. Tahan punya tahan, berderai jugak akhirnya. Bukan senang nak menahan airmata weh.. Aku memang akan gagal punya. Puaslah aku mengadap tingkap. Lamalah pulak rasanya perjalanan kali ni. Kakak aku pulak sibuk ajak borak. Bila dengar suara dia, aku jadi sedih semacam. Kenapa ek??

Bila dah jatuh mencurah-curah air mata ni, akhirnya akak aku perasan. "Kenapa ko nangis nih??"..
Hahhh.. Bila dia dah tanya mcm tu, barulah aku meraung sepenuh hatiku. Lain kali jangan tegur aku bila aku tengah menangis. Nanti makin kuatlah aku melalak.

Aku jawab, " Aku sedih bila dengar kau nak kahwin."....... "Laa, ko tak suka ke tengok aku kawin???", akak aku jawab balik. "Bukan aku tak suka. Tapi aku sedih sebab.......... NANTI SIAPA YANG NAK TEMANKAN AKU TENGOK WAYANG???"..................

Dengar je ayat aku yang sadis tu, akak aku plak yang meleleh over then me ok??!... Huhh.. Ni yang aku malas nak tengok nih.. Adoiyaiii......

Sebenarnya, that is my reason yang tak releven "tak org nak temankan tgk wayang".. Sedangkan aku ramai kawan yang bila2 masa boleh temankan. Terpaksa guna ayat tu sebab aku macam susah nak lepaskan orang yang aku sayang. Aku sedih sebab aku akan berjauhan dengan akak aku lepas ni. Aku takde kawan yang nak komen apa yang aku pakai. aku tak kawan yang nak dengar segala keluhan aku. Dengan sapa aku nak mengadu kalau aku susah hati?? Dengan sapa aku nak bercerita kalau aku tengah dilambung cinta?? Sapa nak dengar kalau aku bengang dengan somebody?? Resahnyer hati...

FOR YOU MY LUVLY SISTER:
Kak, takde kawan nak teman tengok wayang tu smua wayang yang aku buat. Sebenarnya aku takut kehilangan orang yang paling rapat dengan aku. Orang yg tau apa yang suka, apa yang aku tak suka. Tapi, aku tetap akan terus bdoa mudah-mudahan ko cepat dapat jodoh dan bernikah segera yang mungkin dan dapat anak kembar yang comel.. Twinkkkk~

Saturday, September 19, 2009

Berakhirnya Ramadhan...


Ramadhan Al-Mubarak


Pejam celik pejam celik, dah berakhirnya Ramadhan. Walaupon aku bukan hamba-Nya yang sempurna dan yang terbaik, aku tetap merasakan kesedihan berakhirnya sebuah Ramadhan..

Memang aku rasa tahun ni tahun yang paling mudah untuk berpuasa. Takde benda yang menghalang, yang bleh buat aku tak tahan dengan puasa. Perot aku pon baik dan tak meragam (aku ada penyakit dalam perot). Syukur Alhamdulillah.... Terima kasih Ya Allah kerana memudahkan aku untuk melengkapkan rukun Islam ke -4. Dengan cuaca tidak terlalu panas, dengan keadaan persekitan kerja yang selesa buat aku lebih kuat tahun ni.. Wpon bunyi mcm budak2 yang baru nk mula bpuasa, tp itulah hakikatnya bila time posa. Aku agak susah skit bila perot kosong. Hulu hati akan mula rasa sakit dan boleh memualkan. Bila mual, muntah terbelahak ar jwbnya. Dah batal posa...

Bila memikirkan akan berlalunya Ramadhan, aku mula jadi takut dan resah. Aku rasakan amalan aku sungguh sedikit. Masih belom cukup bg aku.. Aku sentiasa leka dengan perkara2 yang melekakan aku... Aku tak menghargai Ramadhan secukup-cukupnya... Aku slalu berlengah2 untuk menunaikan ibadah dan amalan2 utk meningkatkan pahala di bulan yang mulia ini... Wpon aku bsolat, mengaji, bpuasa, tapi adakah amalan aku itu cukup utk menjadi hamba-Nya seperti yang dituntut??? Adakah dosa aku masih berlonggok??? Adakah Allah memaafkan dosa aku yang lalu??? Mudah2an.. Aku tak mahu menjadi hamba-Nya yang sesat.. Nauzubillah.....

Dengan amalan2 yang aku lakukan, adakah aku bakal menjadi hamba-Nya yang terpilih untuk mendapat hidayah dan merasai malam 1001 malam yang dinanti-nantikan setiap hamba-Nya yakni malam 'LAILATULQADAR'??

Tiba satu malam............... pada malam tarikh ganjil..
Selepas baca Yassin, tetiba mata aku mengantuk sangat. Aku beralih tempat dan aku baca Yassin kat atas katil. Lepas abis baca, aku berdoa pada Allah sampai aku tertido sendiri. Aku tak tahu kenapa malam tu aku rasa betul2 ngantok. Tak seperti malam2 yang sebelum ni. Tau2 aku tersedar dari tido pukul 4.45am. Masa sahur ngan family, aku rasa mcm ada sesuatu yang berlaku pada mlm td..Kebiasaan, aku memang payah nk lelap mata. Sebelom tido, msti aku terkebil2 mata sampai aku betol2 ngantok. Pada malam tu jugak, aku tak rasa panas mcm hari biasa. Aku rasa nyaman sampai aku leh rasa ngantok. Aku bukak kipas pon just on no.1 je. Tak berpeluh2 pon. Yang peliknya lagi pada malam tu, tak ada apa2 bunyi bising. Anjing jiran aku pon tak mnyalak-nyalak.. sunyi sepi sampai aku tak sedar langsung. Aku tak haus pon. Slalunya aku akan bangun utk minum air. Tapi mlm tu tak langsung.. Aku berfikir.. Adakah malam tadi malam yg aku nanti2kan??? Jika benar, walaupon aku tak dapat merasai sepenuhnyakeindahan malam tsebut, aku tetap bersyukur kerna sblom tido, aku sempat berdoa.. Aku berharap doaku terus melepasi ke langit ke-7. Aminnn.....

Selamat tinggal Ramadhan.. Semoga ketemu kembali.. InsyaAllahh..
Selamat datang Syawal.. kemenangan yang diraikan...

Ucapanku: Bila kegembiraan menjelma, jgn lupa pada mereka yang ditimpa kesedihan. Ucapan takziah pada Nizam sekeluarga yang baru kehilangan Adiknya yang tercinta, "NAIN" yang telah kembali kerahmatullah pada pgi tadi kerana ditimpa kemalangan jalan raya semasa dalam perjalanan balik ke rumah bondanya yang tcinta.. Semoga kalian tabah menghadapi dugaan Allah. Pasti Allah kurniakan hkmah yg indah dsebalik kejadian. Semoga Allah mencucuri rahmat di atas rohnya.. Al-Fatihah...

Monday, September 14, 2009

Bleh nampak hantu

Korang nk tau?????

Akak aku si Emi tu bleh nmpak hantu....

Eeeiiii...seramnya. Nak tau mcmana dia bleh nmpak hantu?????

Sebabbbbbbbbbbbbbbbbbbbb........ dia takde kening.. Hahahahahaaaaaa.........

Remark: Kening dia tak lebat. Nipis.. Tu yg kena ejek tu.. Syyyhhh... Kwn2 yang mengenali akak aku, tolong jgn kabarkan post ni kat dia. Biar dia baca sndri.. Dia tu dh la garang mcm kak Ros (kakak Upin & ipin). Huhuhuuuuu........ Peace!!~

Sunday, September 13, 2009

Walaupon KEMUT, aku tetap KOPAK!!

Ni malam tadi punya pasal la. Tangan ni gatal sangat. Ntah apa yang aku click smpai comp aku takde 'audio'. Langsung tak bleh nk buka 'realplayer' ke apa je yang berkenaan ngan audio. Pehh.. Hnagin satu badan. Aku nk donlod email pon takleh dah.

Apa yang aku tekan tadi huh??? Aku tak perasan. Aku click laju sgt sampai tak perasan apa yang aku tekan. Hati gundah gulana. Apa yang aku nk buat ni??? aku dah godek 'control panel', 'audio services', try tgk 'mixer device' smua dah takde. Oh my God!!! Apa aku nk buat ni?? Ahhh.. baik aku shut down. Esk try tgk balik.

Tetiba akak aku buka comp. Duushhhh!! "Apa ko dah buat ngan PC ni?? Asal au tak leh bukak email ni???"...................................... Gup gupp!! alamak.. Abis la aku.

Tadi, aku tpaksa pi kedai 'apek' (kedai member aku) tuk buat apa yang patut. Bila apek check je,... Laaa.. Apa ko dah buat ni?? Asal ko pi upgrade windows??? Huhh???............. "Ehhh, aku upgrade windows ke?? Laa.. aku tak perasan.."......

Jap lagi, kawan makan kawan.
Aku tetap kena charge mcm org lain. Skit takleh kurang ar si apek ni. Tak kenang budi. Aku pelanggan tetap pon stil nk mahal2. Klo tak kerana aku yang LAKUkan kedai dia (aku yg paling byk mslah. Baik ngan comp aku ke, notebook aku ke or laptop aku).. Tak ke untungnya dia??

Kopak..kopak.. kopak... Penat aku kemut nk menyimpan duit utk raya (nk enjoy tuk raya).. Jap lagi dh mmg bukan rzki aku... huhuuu.........

Friday, September 11, 2009

3 cerita digabung dalam 1 mimpi

Ini kisah smlm. Bak kata mmber aku, ada gak citer yg takde expired date. So, aku nk citerkan skrg.. Ada 3 citer yg blaku pada aku smlm....

CITER YANG PERTAMA.

Smlm kawan yg dok sblah meja aku citer kat aku pasal citer yg dia tonton smlm. Citer kisah QALISYA kat Astro channel prima (105). Dlm citer tu ada kisah pelajar kerdil. Kira dia ni pendek la.. Syok2 dengar, terus tpahat dlm otak aku ni 'ORG PENDEK'..

CITER YANG KE-2.

Aku bukak facebook aku. Saja nk tgk apa mmber2 aku komen. jap lagi aku jumpa besfren aku punya komen. Dia kata dia lambat lagi tuk KAWIN. Aku pon balas2 komen pasal KAWIN. otak aku ms tu set psl KAWIN.

CITER YANG KE-3.

Kisah duda. Kitorg borak2 psl apa tah. Tetiba je tkuar psl duda. Aku ckp ngan dorang, klo la Tuhan tu nak bg aku jodoh ngan duda, aku terima ketentuan-Nya. Tapi klo duda tu muka mcm 'zafrul (blakon citer SPA-Q)' atau muka mcm 'Latif (berlakon dlm citer RED KEBAYA)', insyaAllah aku terima kot. Time tu plak otak aku set DUDA.

KLIMAKS CERITA.

Dah kul 1pm. Waktu aku tido time2 posa ni (sbb tak makan lunch). Aku pi surau. Dapat je rebahkan badan. Aku terus ttido tanpa disedari. Tetiba aku rasa jari aku dipegang oleh seorang lelaki yang aku tak kenali. Aku tersedar dan terus rentap tangan aku. Dia sarung cincin ke jari aku. Lelaki tu pandang aku tepat dan terus masuk ke dalam anak mata aku ni. Aku tak endah. Aku terus marah dia. "Ehh.. apa ni?? Ehh.. cincin apa ni???".. Aku herdik dia. Dia ckp cincin apa? Dia terus bcerita. Dia kata tu cincin arwah isterinya. Dia srh aku terima lamarannya utk jadi isterinya. Dia ajak aku KAWIN. Lelaki ni DUDA. Tp time tu aku mcm tpaku, tkesima, tkedu dalam masa yg sama sgt sayu hati aku. Tetiba je ada perasaan sayang tu dtg. Jap lagi lelaki tu bangun (sblum ni dia melutut). Alamak aiii... PENDEKnya dia. Melutut dengan bdiri lebih kurang je???!.. Huhuu... Aku terus mjerit. Stopppp!!! Bagi saya masa utk bfikir (padahal td aku dh nk ckp trima je tp bila dh mcm ni.....). Ibu aku plak masuk cmpur.
Dia kata trima jela lamaran dia... Ehh.. apa plak ni??? Bila masa ibu aku muncul ni???? Bukan ke td aku kat surau opis? Dorang paksa aku. Aku mjerit2 kata tidakkkkk...!!!! Nooo....!! tidakkk..!! Noooooooooo..!!! Aku dah menangis t'esak2 ni.

Papppp!!!.....
Aku tjaga.. Huhh??!!! Aku bmimpi rupanya. Yeahh Yeahhh.. aku masih lagi berada di Marutech. Alhamdulillah aku masih lagi dsini.... (for ur information, buat ptma kali aku bsyukur aku brada kat company nih) huhuuu... Uiiissshhh... Dasyat ar mimpi td. Menakutkan.. Tapii... Bleh plak citer DUDA, KAWIN, PENDEK bleh bgabung dalam 1 mimpi..

Remark: Lain kali sblom tido aku akan basuh kaki. Bila tido tak basuh kaki, tu sbb hantu 'carbon black FFN550' menghantui tido ku... Huhuhuu

Tuesday, September 1, 2009

Aku tak buat salah apapon...

Benda ni blaku masa aku pi psraya borong COWBOY kat melaka. Masa tengah leka dok cari barang, tetiba ada sorang makcik/nenek ni tnya loyang buat kueh tu kat bahagian mana? Aku ckp la dengan sopannya, "Mintak maaf mcik (Nak bg warga emas ni rasa muda, aku pggil jela mcik). Saya sendiri tak pasti dan perasan". Mcik tu senyum dan say thnk you kat aku. Aku pon senyum la balik. Tetiba ada la hamba Allah ni (perempuan) lalu sblah aku dan tetiba je dia sound dengan slumbernya, "Hak alah. Poyo dowh minah yg tengah tolak troley ni. Meluat aku tgk".

Mula2 aku dok usha gak minah ni ckp pasal sapa? Jap lagi aku tgk aku sorang je yg tgh tolak troley, yang lalu sblah dia dan confirm takde org lain selain aku ngan akak aku je kat kawasan tu. Wahh.. hati aku panas tetiba2 time2 posa nih. Aku tetap bsabar.

Yang aku herannya, asal lak minah tu tetiba je nk panas ngan aku? Aku tak buat salah apa2 pon. Dia bengang ngan aku sbb nenek tu ke? Nenek dia ke? Tak silap aku tu bukan nenek dia sbb bkali2 aku btembung ngan dia, takde plak dia jalan join ngan nenek tu. Sbb ayat aku yg tlalu sopan tu ke? Aku rasa tak logik sbb sepatutnya aku jwab sopan sebegitu (hormati org tua). Sbb pakaian aku ke? Bgi aku, aku tak la serabai mana dan tak pulak sehebat mana. Just pakai jeans hitam, baju kemeja kotak2 biru/hijau, kasut converse & selendang hitam polka dots. Make up? Biasa je. Just natural make up. Pakai celak, eye shadow hitam yang ala2 smokey (tak brapa pekat. Cair2 gitu), lip balm sheer color. Dah. Tu je. Hmm... Sbb aku cntik?? Opss.. Tu aku tak dpt nk bantu. Hahahahaaaa... Nak marah sbb muka ala2 arab?? Ada skitla tp.... Hidung tak mancung sgt, pipi plak tak merah.. ngeee~ Alaaa..takde kena mengena dengan tu...

Aku tgk minah tu lebih muda dr aku tgk dari segi perwatakan dan style dia. 1st impression aku mengenai dia adalah... Hmm... Umur still muda dlm lingkungan 17-21thn. Cara pemakaian nmpk mcm dia ni minah rempit. Tu je.. Hanya biasa2 je.

Aku ignore jela pasal minah tu. Alaa.. Muda remaja. Mst ada je benda yg tak puas dihati.
Tapiiiiiii...napa ek?? Ooooo... myb sbb eye shadow dia, dia nk buat mcm aku tp tak jadi.. Sbb celak dia kembang.. Hahhaaaaa........ Otak aku pun dah kian mereng(bak kata member jawaku)..

Aku rasa myb dia tak suka tgk aku control kot masa aku ckp ngan mcik tu. Eh..nenek tu. Ehh.. Arrgghh.. mana2 jela. Yela.. mst la kena nmpak ayu kan? Mana tau Tuhan tu nk uji aku ke.. Mana tau tu BAKAL MAK MERTUA aku ke.. kan kan kan???

Thursday, August 27, 2009

Dah tak tahan..

Bukan tak tahan nak puasa, tapi sy dah tak tahan nk bahasakan diri dengan "saya" utk tulis blog.. Saya nk tukar balik kepada "aku".

Idea banyak tp tak tertulis sbb asik tersasul kepada "aku" je. Dan ayat pon akan jadi skema. Rimas! Mulai saat ini, saya tukar ya.....

Maafkan saya klo tidak berpendirian tetap. Saya harus mengikut keselesaan diri saya.

Huhu.............

Saturday, August 22, 2009

Keta Dusun

Bulan Jun~July aritu musim buah. Fuuhhh.. memang giler2 ar makan buah. Especially mkn buah durian. Ada gak buah manggis, mata kucing, rambai, duku & etc. Tak lupa gak petai kesukaankuuu.. Fmily sy mmg ada dusun pusaka yang ditinggalkan utk warisan & generasi yg tak tau dpt btahan smpai keturunan yang ke-??...

Dusun tu kepunyaan nenek moyang dan telah pun dijadikan sbg harta pusaka utk atok & adik bradiknya yg lain. Bg bhgian atok, sy dan fmily kembangan saya yang akan uruskan time2 utk menebas, mengutip hasil dan selebihnya(jika rezeki lebih) buah yang banyak akan dijual kat depan umah. Kebetulan kpg sy mmg dekat ngan highway 'lebuhraya utara-slatan'. So, kira jalan agak busy dan mudah dpt customer.


video
Pondok ni wujud sebelum kami dilahirkan..



video
Ketinggian dusun yang melampau..



video
Mengengkeh nak mendaki semata-mata DURIAN.


Pengalaman yang paling best skali time2 nak kutip durian. Best wehh.. Bila time dia gugur byk yg best tu. Apatah lagi klo time hujan. Mmg banyak buah yang gugur. Ingat nk kutip buah mst datang ngan tangan kosong je ke? Naa mungkin. 1stly, mst la ada parang(penting utk kopek durian). Pastu mst ada karung/guni sbb senang nk bw durian banyak2. Aritu ms 1st day, sy lupa bw guni tu. Tpksa masukkan durian dalam sweater sy. Masuk spenuh2nya. Skali pandang, mcm orang yang tengah mengandung durian. hehe... Tpaksa la buat mcm tu sbb mmg salah saya. Dah exited sgt nk pi dusun, smua brang yg sy listkan mcm camera(penting utk model yg tak btauliah mcm sy), parang, air smua bw. Tetiba guni plak sy tlupa. Huhu... Amik ko kena denda!!! Arrgghhh.... koyak baju akuuuu!!!!!!!!

Dup dup dup!!!...... (bunyi durian jatuh)

Bertempiaran sy dan cousins sy utk cari durian. Yela.. Atok ckp, sapa cepat dia dapat. Sy mmg dh lama mengidam wehh... Dah tak pedulik dh.. Pastu, dah dapat smua, kitorang longgokkan satu tmpat (huh.. wat penat je lari bagai nak giler rebutkan durian. Jap lagi, longgok satu tempat gak.. Huhhh!!). Bila dah bnyk, apa lagi nk dtunggu. Bedal la... mcm biasa. Saya laaa yangg.... Hehe.. saya punya ibu la yg kopekkan durian. Siyes mmg tak pandai nk kopek2 ni. Bukan macam siang ikan. Ada tekniknya. Belum blaja lagi..~

Dusun kami ada byk kategori. Kategori²nya adalah... jeng jeng jengg... Dusun apak, dusun gajah, dusun kucing tido, dusun gaung & etc. Byk sgt. Tak ingat. Dusun ni dbahagikan mengikut kawasan dan jenis durian. Durian yang paling sedap adalah durian gaung. Besar2 tu. Isinya putih. Tak kuning mcm biasa tu. Rasanya pun lemak2 gitu. Tapi sy takleh nk mkn byk sgt. Nnt bahaya utk kesihatan. Harus jaga dong!

Bila time balik, sy ngan my luvly cousins akan naik keta khas. Keta ni kami pnggil 'KETA DU SOON' (keta dusun tapi nk bg sedap, tukar skit spelling dia. ehehe). Keta ni bleh naik bukit. Steady je. Tak payah nak naik FORD RANGER ke HILUX kee.. Saya ingat lagi satu kes yang paling best dan klakar.



Inilah keta DU SOON kami


Cousin sy (e-ca) ni mmg suka sgt nk tgkap gmbar. Pantang apa je. Ulat dalam buah durian tu pon dapat la gak dorang nk posing2 dlm camera minah ni. Jap lagi, ms dalam pjalanan nk balik umah, kitorang jumpa skumpulan lembu. E-ca tetiba jerit suruh sy benti. Benti plak betul2 sblah lembu tu. Kira lembu tu bleh la jengah masukkan kepala dia dalam keta. Bila sy benti, si minah e-ca ni pon mula la sesi photoshoot nya dalam keadaan bhati2 supaya tak ggu lembu tu dan kitorg smua bharap si lembu ni tadi tak perasan kehadiran kitorg. Agaknya time tu nk hujan, hari mcm gelap mendung. Elok2 lembu tu posing baik smbil kunyah rumput, E-ca pon click. Nak tau apa jadik?? Dia tlupa nk tutup flash. Apa lagi... Lembu tu pon toleh ar arah kitorg. Tetiba lembu tu mcm meroyan. Nak kejar kitorg. Apa lagi.. Pecut sehabis baik ar.. Fuuhh.. nasib baik sy mmg dh stanby gear 1. Klo tak, mmg habis!

Sy tnya E-ca, napa lembu tu marah sakan ek??? Dia jawab, mungkin sbb flash kot. Hmmm.. Yela kot. Sblom belok kt simpang, sy pon tgk la side mirror tgk2 mana tau ada motor ke.. Jap lagi baru sy perasan. Asal la sy bleh tlupa & tak perasan. Rupa2nya yg buat lembu tu naik hangin, naik meroyan adalah kerana............. keta du soon kitorg color MERAH!!!!!.......

Ceeehhh... sengal punya lembu..Kitorg pon sengal bueh..

Wednesday, August 12, 2009

Terkejut Mak Nyahhh!!!

Tengah enak makan kat cafe, tetiba ada sorang makhluk Allah ni lalu. Dia ni foreign worker. Bila saya terpandang muka dia, saya teringat plak kisah dia. Citer dia mcm nih...

"Yehhh... Minggu depan sy balik juga Nepal. Tak sabar juga ada. Saya mau jumpa my wife. Itu lahir baby. Saya suka. 'Boohot' ('sangat' dlm bhs hindi) suka," ujarnya. Bila saya tgk riak keriangan dia tu, saya plak yang terasa nk terloncat2 lebih. Hehee.. Yela... org tgh gembira. Saya tanya dia, "sudah brapa lama u takda balik??,"........... "Eerrmm.. sudah dua tahun saya takda balik. Tu isteri saya lahir jugak. Saya mau tgk anak saya".......

Terperanjat.. Tolong tenangkan daku!!

"Oh my Goddd!! May God bless u my friend,".. Saya bg semangat kat dia. Dengan perasaan gembira, dia terus blah.

Tapi bila dengar dia ckp, hati saya yang tak gembira nih.. Kesian.. U all perasan tak???

Dia dah lama tak balik. Dah 2 tahun men!!! Tetiba isteri dia nak bersalin plak. Mana datangnya anak tu?? Huhuu.. Tak sanggup sy nk tanya dia apa2 lagi.


Shut up!!!
Just diam jela. Nnt hati dia susah plak..

Note: Pengetahuan mngenai2 perkara2 sebegini penting utk dipelajari. Bukan untuk menguningkan otak or what else tapi utk menyelamatkan diri daripada perkara2 yang tak diingini berlaku dan ditipu hidup2.. lagi satu, klo saya yang salah paham ke, itu saya tak pasti. Maklumlah. dorang ckp agak berbelit2 skit. Takut saya plak yang bengong nk translatekan bhs yg dorang guna. Hanya Allah yang tau kisah sbenar.




Thursday, August 6, 2009

Kesedaran itu penting

Saya tgk 'audition malaysian idol' kat YOUTUBE. Hmmm.. ramai yang berbakat. Tapi......

Ada gak yang suara mcm katak tapi berhati gajah. Paham tak apa yang saya maksudkan? Yela.. Ada yang berhati gajah (berhati besar) yang merasakan diri mereka sungguh layak utk diujibakat. Hakikatnya?? Kalian sendiri tau kan?



Bakat harus dicungkil tapi bukan bakat yang dibuat2 ok??!!

Suaranya ya Ampunn... Jika katak nyanyi sebelah dia pon kita pasti tak dapat nk bezakan suara mereka. Jika nak diikutkan logik, KESEDARAN itu penting. Amat penting.. Bila pra sedar, itu yang bleh mendatangkan masalah pada kita smua sedikit sebanyak.

Lagi satu, SIKAP. Bila judges kata "suara anda mcm panggil hujan", 'suara anda tak layak utk masuk competition mcm gini", pasti judges tu akan dimaki habis-habisan. Ada diantara mereka menggunakan pelbagai helah dengan mengadakan cerita2 dan kisah2 sedih mereka ( perjalanan yang sukar utk ke tempat ujibakat & etc.) Ingat dorang nak terima ke??

Pakage yang paling penting skali. Jika tahu menyanyi tapi tiada rupa dan gaya sebagai artist, please forget it. It's true!! Klo suara anda sedap tapi tak cantik, automatic suara anda kedengaran seperti sumbang melainkan anda mempunyai nasib yang baik. Kalau anda mempunyai satu sifat atau perangai yang unic (weird paling senang citer), silakan mencuba nasib. Mcm 'william hung' yang penah masuk american idol. Sekarang??? Namanya mencanak naik sampai ramai wanita2 seksi suka mendampinginya bernbanding bdamping dengan lelaki kacak. Heheheee...

Ooo... baru saya teringat. Ni pengalaman saya pi audition ngan somebody yang tak harus saya sebutkan nama hamba Allah ni. Dia ni kawan baik saya masa time belajar dlu la. Dia ni memang suka menyanyi. Klo ms kuliah, time2 takde lecturer time tula dia nak buat vocal class . Yang jadi sifu?? Saya laa.. (pipi merah, tertunduk malu)

Bukan apa.. Saya tak nak kecilkan hatinya yang besar itu. Bila dia menyanyi, suara dia kurang enak untuk di dgr. Bila lepas nyanyi, dia mst mintak pendapat saya. "Mcmana suara aku? Bagus tak??"........ komen saya "Hmm... Bleh tahan. Tapi ko klo berlatih dengan lebih gigh lagi, pasti lagi sedap dari nyanyian ko tadi".. Kataku dengan nada yang agak sukar utk didengar sambil meleret mata dan dalam keadaan senyum kerang busuk. Huhuu.. Maafkan saya kawan. Saya terpaksa menipu demi menjaga hatinya yang baik tu. (Dia memang seorang kwn baik)..

Ms audition tu, keadaan saya agak tertekan. Satu sebab takut. Kedua sbb terpaksa melayan karenahnya yang agak perasan dan pentingkan diri. Asik berlatih depan saya dan tanya pendapat dan saya asik menipu, menipu dan terus menipu.... Kesian la klo berdepan dengan situasi begini.

Itulah last saya pi audition. Skrg saya dah tak berminat kerana minat sya dh beralih kepada yang lebih baik...... InsyaAllah..........

Bagi mereka yang punya bakat, teruskan. Bagi mereka yang tak punya bakat tp perasan ada bakat, saya doakan mudah2an impian anda akan tercapai utk mendapat bakat anda inginkan dan mdapat bakat yang sebenar-benarnya.. Aminnn..

Note: Nyanyi dalam 'kotak karok' lagi best la. Huhuu.. Bila la kita dpat buat activity tu lagi my geng??!!

Malam yang ber 'IDEA'...


Isshhh... jangan kacau malam ni. Malam ni lak tetiba idea datang mencurah2 utk buat new post. Korang (adik-bradik sy) yang suka berebut broadband dengan saya tolong jgn ganggu saya mlm ni. Tolonggg.... !!


I'm serious..

Amaran keras: Kalau korang ganggu gak, taula nnt apa yg aku nk buat. Baik korang jaga barang2 kesayangan korang dengan baik. Hahahahahahaaaaaaaaaaaaaa......{*_*}

Penangan 'Saya'

Semenjak saya menggunakan word of 'saya' ni, segala ayat2 yang saya nk tulis dalam blog ni terbatas. Bila nak buat post pasal melepaskan geram, segalanya akan bertukar jadi post yang SOPAN!!

Kalau nak buat new entry, saya harus berhati2 nak buat ayat supaya tak melampaui batas yang tak sesuai utk kesopanan 'saya' tu. Semuanya bertukar dalam keadaan yang tak sedar. Bila baca balik post2 yang lama, hati ni terdetik, "waahhh... sejak bila aku jadi begitu sopan dalam penulisan ni??"..... -terfikir sejenak-

Baguslah dengan benda2 mcm bleh mengawal segala perkataan yang berunsurkan 'mencarut' tuh..

Yang tak bagusnya apa tau?? Bila segala ayat2 terbatas, saya kekurangan idea nk tulis blog. Perenggan yang pertama je saya ada idea.. Nak masuk perenggan yang selanjutnya?? Saya dah mati akal sbb nextnya agak ada benda2 yang tak elok yang saya nk tulis. Tapi tak jadi sbb 'saya'...

Sungguh unik.... Saya bangga ngan diri 'saya'.. Merdeka!!!

Perasaan yang tiada nilai...


Ihsan drpd Kosmo on9, gambar mayat bayi yang diratah biawak.

Pagi smlm sy baca kat 'kosmo online' kisah seorang bayi yang diratah biawak. Ya Allahhh... Tak sanggupnya saya untuk melihatnya.

Huhuuu.......

Sedih bila melihat keadaannya yang hanya tinggal cebisan2 sahaja. Siapakah ibubapa bayi ni?? Diorg takde perasaan langsung ke? Atau mereka adalah salah sekor daripada binatang2 yang berkeliaran tak tentu hala yang tak punya fikiran utk berfikir?? Hiissshhh.. Saya sedang marah!! Saya memang marah!! Jahanam la kamu wahai ibubapa bayi ini..

Jangan kerana kesalahan kalian, anak ini menjadi mangsa. Nauzubillah... Kesian bayi ni. Walaupon bayi ini dilahirkan tanpa kerelaan, tolonglah menerimanya dengan hati yg ikhlas. Bayi tidak berdosa. Mereka tidak tahu apa2. Mungkin bayi ini meninggal ketika dilahirkan. Tapi sebagai manusia yang berperikemanusiaan, tolong la kebumikan bayi ini dengan sempurna. Bukan dengan membuangnya seperti SAMPAH!!!!

Tidakkah anda tahu bahawa mereka(bayi) inilah yg akn membantu ibubapa mrk ketika di akhirat nnt??? Bila jadi begini?? Macamana??

Ya Allah... Saya berdoa Ya Allah semoga kami smua di dunia ini dilindungi daripada perkara2 yang tak diingini. Mudah2an Kau ampunkan segala dosa kami dan melindungi kami dari berbuat perkara2 yang dilaknat oleh-Mu Ya Allah..

Mudah2an kita smua dapat hidayah daripada-Nya. Mudah2an ibubapa bayi ini mendapat kemaafan dan ditunjuk ke jalan yang benar... Aminnn...

Wednesday, August 5, 2009

Umpan


Kereta idaman..


Awal tahun pcik saya pernah cakap ngan anaknya, " Kalau gegirl pas lesen keta, ayah akan belikan gegirl keta". Terbuntang jugak la mata saya bila dengar dia ckp dengan ank dia mcm tu. Biar betul org tua nih?! Waahhh.. hebat. Klo mcm tu saya pon nak. Umpan nmpak..??!!


Saya tanya la pcik sy sama ada btol ke dia akan mengotakan janjinya? Pcik saya dengan confiden nya menjawab 'YES'.. Isshh.. saya plak risau. Mcmana klo dia tak mengotakan janjinya?? Berdosa tau klo menipu anak. Yang si anak ni pon bersungguh2 belajar. Ujian yg pertama, FAILED. Ujian yang kedua, pas.

Minggu lepas selepas dapat lesen.
Apa lagi.. Si anak ni tuntut apa yang dijanjikan. Tak sampai seminggu, keta yang dijanjikan tiba di rumah.. Yang peliknya, siap dibawa naik lori lagi. Anaknya melonjak kegembiraan tetiba jadi lemah gemalai je pergerakkannya.



Inilah kereta yang dimaksudkan..


Adakah ayahnya menipu?? Bagi saya takk... Ayahnya memang mengotakan janjinya utk belikan dia kereta. Tapi................. tak boleh digunakan utk dibawa pi pasar, pi zoo, pi muzium tapi hanya boleh digunakan time ngantok je.

KATIL KERETA!!!!

Merah mak nyah lagi. Hahhh.. amik ko. Ayah dia siap belikan katil ferrari.. Huhu.. Kesian la cousin aku yg bucuk ni....

Nak nangis tak bermelodi pon tak tak bleh dah.. Takpa la. Atleast ayah dia mengotakan janjinya cuma tak di describe kan dengan lebih lanjut. Kasihan dong...!!

Wednesday, July 22, 2009

Nasyid

Tetiba je saya dapat idea utk menulis blog utk arini. Itupon setelah melayan perasaan dalam kereta time2 jammed td. Bosan btol... Ari-ari jammed. Tak pernah nak lengang. Lengang pun time ari sabtu. Itupon time sy tak keje. Mmg takde can langsung.

Bila cerita tentang nasyid, sy mula mengenali nasyid ms mula2 kump. RAIHAN menapak di dunia seni di tanah air ini. Dulu nama kump mereka dijulang apabila lagu mereka diterima oleh pendengar dengan lagu sulung mereka i.e 'puji-pujian'. Pada mulanya, penerimaan lagu2 nasyid hanya sekadar mendengar melalui angin sahaja (jarang didengar). Lagu nasyid hanya bkumandang hanya pada hari jumaat (kalau mengikut pendengaran saya). Itupon sebelum solat Jumaat. Tapi bila lahirnya Kump RAIHAN, hari2 dpt dgr nasyid. Syok!

Sy masih ingat. Ms tu sy still kecik lagi. Still main ting-ting kat depan umah nenek. Bila time kul 4-5pm, sy, adik dan akak sy mesti lepak kat depan tv. Bukan nak tgk citer power rangers tapi nk tunggu lagu raihan. Time2 ni la lagu tu akan kuar. Kitorang dh stanby peralatan2 smua.



Gendang-gendangan mengiringi lagu2 nasyid


Complete. Peralatan apa tau? Bangku, kotak tisu, tin biskut dan pencil. Utk apa?? Bila dengar lagu raihan, kitorg smua berangan jadi salah sorang yg tukang main kompang and gendang tu. Tan-tum tan-tum..gedam-gedum gedam-gedum kitorg belasah tin, kotak tisu smua. Sampai kemek2. Tu yang buat nenek sy naik hangin tuh. Maaf ye nekda!! Heheh...

Bila dipikirkan, dengan nasyid tula kita dapat berdakwah secara tak langsung. Bagi ilmu. Sampai budak2 kecik pon dapat didedahkan dengan ilmu keislaman. Btol... Blaja mengucap, tentang iman, 25 rasul, nama2 malaikat & etc.

Oohh ya... Dengan lagu2 ni la rahsia sy dapat A dlm agama. Heheh.. Mau taknya. Ms time peksa, sy nyaris2 kena halau dari examroom sb sy menanyi time exam. Mula2 nyanyi secara bisik. Lama2 t'syok sndri plak (makin kuat plak suara). Haha.. Bila diangankan balik, klakar seh! Masa tu kena jawab soalan nama2 malaikat dan bulan2 islam. Passed!!

Selepas raihan mengambil langkah baik dengan beraninya mencuba nasib dalam berdakwah, mula la kump2 nasyid lain brani tampil mencuba nasib dlm nasyid. Seingat sy kump2 yang penah popular zaman2 nasyid tu raihan, hijjaz (ust Munir punya group. Skrg dia active dlm Astro oasis(zikir2), saujana( dianggotai oleh pelajar2 cemerlang yg kini bkerja sbg doctor, enggineer. Mengikut sumber, ada salah seorang anggotakump ini ingin meninggalkan kerjaya sbg doctor utk mengejar cita2nya utk jd penyanyi yang kini dikatakan berlagak spt seorang wanita dan pernah audition OIM dan menyanyikan women's song. Walahualam. Hope cerita itu tidak benar.), rabbani (terkenal kerana mmpunya anggota kump paling ramai seramai 9 org), the brothers (bukan kedai kereta tapi group yang penah dianggotai oleh Yasin), in-team( byk lagu2 pasal jodoh) dan ramai lagi. Faizal Tahir pon dulu adalah anggota kump nasyid sblom dia jd penyanyi rock.

Kump nasyid tumbuh bak cendawan. Bila dah byk kump, dah jadi tak best. Lagu nasyid tu dh btukar jd lagu bab2 jodoh. Tapi kira ok la. Mcm lagu 'nur kasih'. Mmg sy paling suka lagu tu. Cuma lagu2 lain tu dah mcm melewe2. Jd tak best plak. Music & melody dia pun dh kurang gendang-gendangan. Byk yg ala2 moden. Ada mcm music disco pon ada. Hmmm...

Ms time skolah, sy mmg ratu nasyid. Alhamdulillah dengan suara yg baik kurniaan Allah, sy lebih cenderung dlm bab2 nasyid ni. Ustazah mmg akan suruh sy jd solo dlm mana2 ptandingan nasyid.. Tp skrg, mana nk dpt nyanyi nasyid mcm dulu lagi... Tp berzanji pon boleh la...... ~peace~

Tuesday, July 21, 2009

Kekurangan.........

Berbelanja? Berlebihan... Makanan? Berlebihan... Pakaian? Berlebihan.. Duit belanja? Masih mencukupi, Alhamdulillah... Kasih sayang? Berlebihan dan terasa nikmatnya yang kudapati daripada fmilyku yang tersayang, Alhamdulillah dengan kurniaan Illahi. Tapi saya mmg rasa sy mcm ada kekurangan sesuatu..



Idea berkurangan boleh mendatangkan tension.


IDEA!! Yaaa... idea. Sy kekurangan idea utk mnulis blog. Kalau nk diikutkan, sy punya banyak tajuk untuk dkongsikan dengan kalian. Tapi bila saya ingin memulakan cerita, otak saya mudah kekeringan idea. Sometimes perkara2 mcm buat saya malas utk menulis blog. Adakah saya tmakan byk semut??? Atau makan benda2 y ang boleh melembabkan penjanaan segala pemikiran dlm kepala otak saya ni? Saya sendiri kurang pasti.

Saya seronok mmbaca blog2 bloggers yang lain. Mereka memiliki penceritaan yang menarik. Time tu mula la sy rasa sy ni mmg kekurangan idea tidak seperti dlu yang sentiasa punya cerita dan ayat2 yang best. Tapi sekarang.. tidak lagi. Mungkin kerana sy banyak berfikir dengan perkara2 yang membebankan...??!

Adakah kerana usiaku?? 21,22,23,24,++++seterusnya???!!

OOhhh nooooo..............

Sunday, July 19, 2009

'Aku' kini bertukar............... 'Saya'.

Apa maksudnya? Apa yang dikatakan bertukar?? Setelah lama aku mjadi blogger, kini sudah tiba masanya aku buat sesuatu perubahan yang baik dlm blog ni.

Aku tak nak bahasakan diri aku dengan word "aku"... Aku nak bahasakan diri "saya" dalam blog aku seterusnya. Kenapa ek aku tetiba nak jadi mcm ni??

Adalah... Bakal aku ceritakan dalam next next next episod..... ;)

Sunday, July 5, 2009

Nama kita, kita akan tanggung sampai bila-bila

Korang penah tak dengar nama yg pelik2? Or kadang2 bunyi seakan-akan sama tapi ejaannya punya la susah and sometime rasa nama tu agak memalukan...



Ni kes yang aku bincangkan ngan mmbr aku. Kisah abg dia la. Nama abg mmbr aku ni sepatutnya 'muhammad nurul fakri'. Mak dia pon bgla nama abg dia ni kat nurse. Alaaaa.. Korang paham jela org dulu2. Dengar nama tu dia tau. Tapi nak mengeja, dia tak tau. So, nurse ni pon main hentam jela.... Daripada 'muhammad nurul fakri' dah jadi nama lain plak. 'Muhammad noro pakri'. Sebutan lebih kurang sama je kan??? Tapi hakikatnya... sangat menyedihkan.



Kes pak cik aku pon lebih kurang sama. Ni pak cik aku yg kedua bongsu. Kira mak aku dpt adik ms umo dia dah 21 thn (mak aku merupakan kakak sulung). Mak aku bagi nama kat atok aku supaya senang la nnt atok aku bgtau ngan nurse yang sambut kelahiran pakcik aku tu. Org tua.. Kadang2 sebutan tu tak brapa nk jelas. Jap lagi atok aku dengan confident dgn nama yg mak aku bgkan tu. Mmg dia ingat nama tu dan bgtau kat nurse tu. Jap lagi lain plak jadinya. Nama yg mak aku bg adalah 'Jeffri'. Jap lagi atok aku punya la teror, dia pi sebut 'Jafari'. Pehhh.... Tragis!! Nama tu still lagi tertera kat Mycard pak cik aku.

Kesian.........

Tuesday, June 30, 2009

Tooinnkk!! Bamboo shell........

Aarrghh... Sakitnya. Sakit..... Arrrhhh.... Sakit kepala aku!!

Adooiiiyaii... sakit tak terperi. Hari ni besday adik aku. Ayah aku blanja mkn seafood. Dah lama tak makan seafood. Aku dah mula la rasa excited nk mkn smuanya. Jap lagi..... Tooiinnkk!!

Aku terlupa yang aku tak bleh mkn 'bamboo shell'. Klo stakat nk rasa takpe. Tapi aku melantak tanpa perasaan dan tak perasan yg aku dah mkn dengan kadar yg banyak!!

Tak larat..tak larat..

Nak tido........

Saturday, June 27, 2009

Apasal Rasa Minyak Wangi Ni???

Kes ini berlaku semalam masa aku terkocoh-kocoh sbb dah terlambat bangun.

Huhhh???? Dah kul 7.15am????
Giler.... Aduhh... memang betul la. Aku ni klo bom meletup kat sblah telinga pon mmg takkan bangun punya. Aku tak sedar weh.. Hnya pekikan ibu aku je yang bleh buat aku sedar padahal kat tepi telinga aku, aku siap kunci jam guna henpon. 2 bijik lagi. Tambah dengan jam loceng yang bingit bunyinya sampai adik aku bengang.... hehe.

Aahhh.. dah lambat. Aku hanya ada 15 min tuk bsiap. Dengan mata yang berat, aku gagahkan diri tuk mandi. Isshhh.. memang ngantok giler. Mlm td aku tak dapat nk tido lena sbb bunyi bising (bunyi kren tgh korek kan paip utama kwsan umah aku) ditambah dengan kepanasan yang melampau..

Bila mata susah nak bukak, aku main gapai je apa yang aku nak gapai. Hmmm... aku tak tau la kan. Aku try tnya org lain. Klo dorang mandi, dorang gosok gigi dulu baru mandi or mandi dlu baru gosok gigi???? Kebanyakannya akan menjawab dorang gosok gigi dlu. Hmm.. tapi aku lain plak. Aku lagi suka mandi dlu baru gosok gigi. Baru rasa fresh.... Aku dah siap2 mandi dan tiba masanya aku gosok gigi. Aku tak apa yang aku pikirkan dan hayalkan time tu. Aku amik berus gigi dan amik colgate. Jap lagi mengantok aku hilang sbb tetiba aku rasa kelainan pd colgate tu. Rasa minyak wangi. Waahhh.. terus hilang ngantok aku. Bila aku tgk balik, baru aku perasan rupa2nya aku bukan letak colgate tapi aku letak 'fair & lovely' kat berus gigi tu. Huwekksss!! Patutla rasanya mcm %^*%$... mcmana aku leh tak perasan. Mungkin sbb bekasnya sama color.. Bila mata kecik, tu yang takleh nk bezakan tu....

Peehh.. Dia punya sengal, rasanya sampai pi opis sampai akau kena makan asam baru bleh hilang kewangian mulot aku nih.. Huhuuu............

Setelah Lama Aku pikirkan, Mungkin Begini Agaknya Kita..

Aku rasa aku harus berubah sbb aku makin lama makin begini..........


1. Ada antara kita datang ke pejabat hanya memenuhi tanggung jawab 'DATANG BEKERJA' tapi hampeh, hasilnya macam kita 'TAK DATANG' kerja

2. Ada kala kita rasa kita BUSY giler, rupanya kita hanya 'KELAM KABUT'.

3. Adakala kita rasa kita PRIHATIN, tapi rupanya kita BUSY BODY

4. Adakala kita rasa kita OPENMINDED and OUTSPOKEN tapi rupanya kita KURANG
PENGAJARAN.

5. Adakala kita rasa kita berpemikiran KRITIS rupanya kita hanya lebih kepada KRITIK yang mencipta KRISIS.

6. Adakala kita rasa kita ingin menjadi LEBIH MESRA tapi rupanya kita dilihat lebih MENGADA

7. Adakala kita suka bertanya 'KENAPA DIA NI MCM TAKDE KEJE', adalah lebih baik kita tanya 'APA LAGI KEJE YANG AKU BOLEH BUAT'

Pejam mata dan renung lah diri, kalau kita perlu melakukan ANJAKAN
PARADIGMA, maka lakukanlah...Segera, tapi manusia tetap manusia..sukar untuk berubah
kerana kita selalu beranggapan kita lebih baik...adakah dengan merasakan itu
kita sememangnya terbaik?


Maka untuk itu , mari kita mula senyum, ceria, mesra sesama kita dan tingkat
kerjasama dalam kerja, tak rugi kita semai rasa 'kekeluargaan' dalam
tugasan..kalau kita kurang kerja, cari la kerja membantu teman-teman yang
lain.

Tak dapat gaji lebih pun tak apa sebab pahala dapat..kita draw kat akhirat
nanti...tapi kalau kita asyik dengki mendengki..nasib la sebab dah
ditentukan jalan yang sukar itu yang kita pilih..Renungi lah, berapa orang kawan kita
dan berapa orang lawan kita, nescaya itu la kayu pengukur diri yang
sebaiknya...

"mengkritik tidak bererti menentang,
menyetujui tidak semestinya menyokong,
menegur tidak bermakna membenci,
dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik"

Thursday, June 25, 2009

Aku Sedih Klo Dapat Kawan Yang Mcm Nih..!!

Kawan?? Kawan tu memang ramai. Sampai aku tak mampu nak mengawal pelbagai dugaan dengan pe'el-pe'el yg boleh buat aku bertukar color (hijau)... Incredible hulk/shrek????!! Hmm... Aku memilih Fiona................


  • Ambil kesempatan ke atas kawan yang berhati 'basah/baik'.

Jenis yang ni la yang paling ramai skali. Aku memang pantang btul. Mentang2 la member kita ni baik hati, suka2 hati je si polan yg bangang ni nak amik kesempatan kat mmber yg baik tu. Isshhh... Kadang2 smpai hilang sabar beb. Sebenarnya banyak cara klo nak dikaji mcmana dorang amik kesempatan nih.Tapi, takkan la aku nk bgtau satu2. Sampai esk tak abis. Aku bg satu contoh la. Bila time susah, baru la kenal kita. Time ada problem,baru la ingat nama, no.phone kita. Time tu la nak tanya kabar. Bila dah tanya kabar, baru la bgtau hasrat dihati. Time tu la nk pinjam tu, nak pinjam ini... Nak suruh bawa pi sana, nak bawa sini. Nak tolong tu, nak tolong nih... Masa senang, time ada kawan yang lebih best dari kita, kita dicampak jauh2. Ada lagi. Bila kita dah tolong skali, nak minta tlg byk2 kali pulak. Wehh..sakit hati weh.

  • Hipokrit/menipu

Aku sendiri tak pasti apa yang dimaksudkan 'hipokrit' yang sebenar. Bagi aku, ianya adalah subjektif. Dari pandangan mata aku, aku boleh maafkan kawan yang menipu melalui perkataan/kata. Tapi aku tak mampu untuk berhadapan dengan kawan yang menipu melalui riak wajahnya. Hmm..Rasanya korang agak tak paham kot maksud aku. Urrmm... mcm ni. Contoh: Aku agak sedih jika member tu hanya berpura2 suka sgt kawan ngan aku sedangkan dia meluat dengan aku. Mungkin member2 tu tak menunjukkannya tapi riak wajah tak bleh menipu kcuali bagi mereka yang tidak boleh membaca air wajah seseorang. Orait guys! Hati2 la jika aku start tenung wajah anda.. Bukan sekadar bleh baca signature anda shj...... Berusaha la belajar mengontrol memek muka masing.. Hahahaa...

  • Memperguna kawan.

Niat dihati, tak nak kawan ngan aku. Tapi, dorang tpaksa kawan ngan aku sbb aku adalah seorang banker yang baik. Klo aku takde, dorang susah. Hmm.. Kira aku ni VVIP kepada mereka. Ini contoh la... Contoh jer........

  • Meninggi diri.

Wahhh... Nobody yang bleh lawan dia. He/she is the best. Orang yang paling kaya?? Dia.. Orang yang paling pandai?? Dia.. Orang yang paling baik?? Dia.. Orang yang paling hensem/cantik?? Dia.. Orang yg tau segala bahasa?? Dia.. Haaa..benda yang mcm ni la yang buat hal yang senang jadi susah. Bila dah rasa diri tu bagus, mmg confirmla takkan nak dengar ckp org lain. "Ehh... apahal nak dengar komen korg?? Korang tak sebagus aku".. (fikiran yg tak bagus). Fuhh..Tapi satu jela aku nkckp. Org yang mcm ni, bila dah skali jatuh, ia akan jatuh tanpa belas kasihan... Sedihkan???

  • Menegak benang yang basah.

Yang ni aku memang tak dapat nak tolong klo ada mmber yang mcm nih. Dah la salah. Tak nak mengaku. Sampai adakalanya aku plak yang kena tanggung segala kesalahan dia. Mmg mcm taik. Ini jugak bleh dijoinkan dengan golongan 'mengambil kesempatan ke atas kawan yang berhati basah/baik.

  • Hartaku hartamu jua.

Ni lagi buat hati gua membara. Kisah dulu2.. Dah la guna barang aku, bleh plak guna sampai tak sedar diri. Buat harta sendiri. Ingat2 la skit. Ada plak tu, buat harta smpai tak ingat nak pulangkan kembali. Guna sampai habis lagi... Arrgghhh....... sian aku. Sedih!

  • Hati bau longkang.

Luaran nmpak baik je.. Tapi dalaman, mak aii.. Hati bau longkang!! Sengeh sana sengeh sini, tapi sebenarnya ia hanyalah senyuman sinis. Macamana kita nk tau ya?? Ehh..tak reti la aku nk baut ayat. Sendiri pahamlaa.... huhhh... Sedih ke??

  • Pemalas.

Ini satu hal. Aku tak suka bila ada mmber yang pemalas. Dari segala segi. Bukan la nk akata aku ni rajin sangat tapi cukup la hanya sekadar kebersihan dititikberatkan. Aku tak mampu nk duduk dgn org yang sentiasa berantakkan.. Sedih melihat keadaannya.

  • Cakap tak serupa bikin.

Aku sedih melihat kawan2 yang bercfafkap bagai nak rak tapi aku tak penah tgk dia mempraktikkan apa yang dia ckp. Sbg contoh, ada seorang teman yang bagi nasihaat kat aku supaya jika bercinta nnt, tolong la jgn berpegang tangan dan bersentuhan. Yaaa.. aku mendengar segala nasihatnya. Tetiba satu hari tu, aku tserempak ngan cik endah ni ngan boypren dia sambil berpegang tgn. Hahh?? Inikah org yg bagi aku nasihat dulu? apa sudah jadi? Huwaa.. Sedihnya. Aku memerlukan orang yang bpegang pada kata2nya. Aku memerlukan org yang bleh beri tunjuk ajar dan pedoman yang baik buat aku sbb aku bukanlah hamba-Nya yang baik...

  • Berhati kering.

Sedih. Benar2 sedih. Aku bukan teman yang boleh menjadi teman yang baik buat org yang berhati kering. Aku takut. Aku takut klo aku jadi hipokrit. Serius. Memang aku tak suka. Aku takut nak berkawan dengan org yang tak tau nak jaga hati orang lain. Hnya menjaga kepentingan diri sendiri. Hnya mencari kebahagian sendri tanpa mengetahui keadaan sekeliling sama ada orang menyenanginya atau tidak. Tak kisah la perangai dia ni slalu buat perkara2 tersurat mahupon tersirat. Hmm.. tak bagus, tak bagus.. bgi aku orang mcm ni 'psiko' kot.. hmm... maaf!

Sharing is Caring

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...