Wednesday, December 14, 2011

Susah la

Susah nak jaga tingkah laku.
Susah nak jaga diri.
Susah nak jaga hati orang.
Susah nak jaga kawan.
Susah bergaul dengan orang yang 'mudah tersentap'.
Susah mengatur sesuatu perbuatan.
Susah nak bagi nasihat kat orang yang susah nak dengar cakap.
Susah kalau aku 'emo' semacam.
Susah hati aku!!!

Kawan, dari awal aku dah cakap. 

Aku ni jahat. Jangan fikir aku ni baik sangat sebab kau akan nampak aku biasa2 je bila aku buat baik & bila skali aku buat taik, kau akan benci aku sampai bila-bila. Tapi, bila kau fikir aku jahat, kau akan terima aku seadanya kalau aku buat jahat. Bila skali aku buat baik, ko akan sayang aku selamanya.

Aku mintak maaf la pada mereka yang berkenaan. 
Aku takde niat nak sakitkan hati kau kawan. 
Mesti kau anggap aku dah mati kan??
Ok aku terima.

Sebagai seorang kawan, aku tak pernah nak doakan 'benda2' yang tak baik untuk kawan2 aku. Hmm.. Terpulanglah pada ko nak fikir apa. Aku doakan semoga kau sentiasa dilindungi oelh Allah. Aku tau kau boleh hidup tanpa aku kan? Jaga diri jaga peribadi. Lepas ni aku tau aku takkan dapat borak, share everything dengan kau. Jadi, TOLONG LUPAKAN AKU yea. Buang semua memori ko dengan aku tau. Cuba cari kawan yang lain k. Yang lebih baik daripada aku. InsyaAllah kau akan jumpa. =)

Bye!



P/s: Hadiah yang aku nak hadiahkan untuk kau tu aku still simpan. Tapi aku rasa kau dah takde hati nak amik tau pasal hadiah tu kan? It's ok. Mungkin hadiah tu rezeki orang lain. 

Wednesday, November 30, 2011

Baru balik.

Bila waktu kejadian?
Malam weekend lepas.

Di mana berlaku?
Di kedai mamak (makan malam).

Meja A.
Me & family.

Meja B.
Kakak-kakak kilang (sebab baju uniform dorang seragam tulis company yg sama)

Tengah makan-makan tetiba adik aku buat onar. Konon2 nak bersapa mesra dengan meja sebelah. Kan ada kakak2 cantik.

Adik : Hai kak. Baru balik kerja ke??

Kakak : Taklah. Baru balik Haji.

Adik : (Tunduk dan makan roti canai laju-laju.)

Aku??? Ketawa sampai tersedak air teh tarik. Aku suka statement akak tu. 

Nenek.. Jangan ketawa sangat yea. hakhak

Note kaki : Mudah-mudahan masin mulut akak tu. Semoga kita dapat naik Haji suatu hari nanti. Semoga Allah mengizinkan kita semua menjadi tetamu-Nya. Amin. =)

***Maaf jika lawak ini sensitif bagi segelintir pihak. Ini hanya untuk meriangkan hati pembaca sahaja. TQ.

Monday, November 28, 2011

Monday, November 21, 2011

Lillahi Taala [Part 1]



Esok keje...

Ya Allah, esok dah kena keje. Penat belum habis tapi takpela....

Aku bekerja untuk mencari rezeki yang halal.
Aku bekerja untuk mengisi masa aku dengan benda yang berfaedah.
Aku bekerja untuk menjadi orang yang berguna dan berbakti kepada kedua orang tuaku.
Aku bekerja dengan niat Lillahi Taala (kerana Allah).

Semoga Allah memberi kekuatan kepada aku dan mudah-mudahan aku ikhlas. InsyaAllah..

Saturday, November 19, 2011

Bergantung

Mateen
- Seorang pelajar Malaysia yang tinggal diperantauan.
- Seseorang yang mempunyai family yang sempurna.
- Seseorang yang mempunyai kesempurnaan dalam keperluan hariannya.
- Seorang hamba Allah yang mengikut segala perintah-Nya.

Nadhir.
- Seorang pelajar Malaysia yang tinggal diperantauan.
- Seseorang yang tidak mempunyai parent & hanya mempunyai seorang adik 'down syndrome'.
- Seseorang yang perlu bekerja keras demi memenuhi keperluannya dan membiayai rawatan adiknya di Malaysia.
- Seorang hamba Allah yang tidak mempunyai keyakinan untuk beribadah.
- Mempunyai masalah kerana dia tidak dapat menghubungi adiknya yang kini dibawah jagaan rumah orang-orang kurang upaya.


Nadhir kejutkan Mateen untuk solat subuh.

Nadhir : Bangun woih!! Solat subuh!!

Mateen : Eh.. Asal awal sangat ko bangun nih??

Nadhir : Aku dah bertaubat. Hihi..

Mateen bangun, mandi dan terus ke ruang tamu selepas sudah amik wudhuk. (Terpaksa solat depan tv memandangkan tempat tinggal mereka mempunyai ruang yang sempit.). Mateen rasa bengang bila tengok Nadhir tidak solat dan hanya leka tengok bola.

Mateen : Tengok bola boleh pulak?!

Nadhir : Tengok bola aku minat. Sembahyang aku tak minat!

Mateen :  Kang Tuhan tak minat nak sambung nyawa ko kang, sudah.

Nadhir : Sebelum ni aku tak sembahyang, Tuhan minat je nak sambung nyawa aku.

Mateen : Entah-entah bukan minat agaknya. Kesian kat ko je kot.

Nadhir : (Hanya memandang Mateen yang sedang memulakan solat).

Beberapa jam kemudian..

Mateen : Dhir, bangun. Ko tak keje ke?

(Nadhir bekerja sambil belajar untuk menanggung kehidupannya dan keperluan adiknya yang berada di Malaysia).

Nadhir : Sakit kepala la.

Mateen :  Ko kalau ada masalah, ko citer la.

Nadhir : Tak guna nak citer. Benda ni bukan bleh selesai.

Mateen : Tapi ko bleh share dengan orang lain.

Nadhir : Share??? Ko nak aku share ngan sapa?? Aku takda sapa-sapa. Ko lain la. Ada mak bapak. Ada adik beradik lain. Aku?? Aku cuma adik. Itu pun macam tu. Tapi aku sangka baik kat Tuhan. Aku bersyukur semua. Aku datang sini, keja & bayar semua supaya orang boleh bela adik aku. Yang aku nak, aku hanya nak call dia. Nak dengar suara adik aku hari-hari.. Tu ja. Itu pun Tuhan tak mau kasi ke? Tu pun Tuhan nak amik daripada aku? Dia memang tak mau aku ada apa-apa ke???

Mateen : Ehh.. jangan cakap macam tu. 

Nadhir : Aku tak kacau sapa-sapa pon. Ramai lagi orang jahat kat luar sana. Asal dorang happy je dengan family dorang? Asal Tuhan tak amik nyawa family orang? Asal aku?

Mateen : At least ko penah ada adik istimewa. Ko tau Nabi tu ada sapa?

Nadhir : Sapa??

Mateen : Takde sapa-sapa.

Nadhir : Tp dia ada bapak saudara.

Mateen : Tapi bapak saudara dia mana masuk Islam. Bapak saudara dia dapat temankan dia kejap je.


Nadhir : Tapi dia ada isteri.


Mateeen : Bukan time umur ko.


Nadhir : Tapi dia Nabi. Mana nak sama dengan aku.


Mateen : Memang la tak sama. Tapi dia lagi takde apa-apa berbanding ko.


Nadhir : Tapi aku tak bleh hidup sorang-sorang macam ni.



Mateen : Memang la tak boleh selagi ko tak bergantung pada yang tak mati!! (yakni Allah yang Maha Esa)


Nadhir diam seribu bahasa..
Semenjak tu, Nadhir berubah. Lebih menyerahkan dirinya pada Allah dan bertawakal demi menjalani kehidupannya sebagai hamba Allah yang sentiasa bersyukur & bergantung pada Allah. 

" Kepercayaan tanpa rasional, BUTA. Rasional tanpa kepercayaan, KOSONG."


Allah itu tidak tidur, tidak leka dan tidak mati.

****Nama-nama pada cerita ini adalah pinjaman semata-mata. (Nama2 kawan baik saya ^__^)
****Sumber daripada MatLuthfi90.

Wednesday, November 16, 2011

Dilema

Terpaksa buat pilihan.

Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang atau Pantai Medical Centre Cawangan Klang??

Maaf. Saya buntu..

(Akhirnya Erfiza TIDAK MEMILIH kedua-duanya).
Published with Blogger-droid v1.6.8

Sunday, November 13, 2011

Mak Buyung

Mak buyung tomey tomey..

Sahabatku, Nurly Maulad Adam bakal melahirkan baby.. Weeee~

***Jibam, aku dan geng kita yang lain mendoakan semoga kau selamat melahirkan baby yang sihat dan sempurna. Mudah-mudahan zuriatmu itu bakal menjadi anak yang soleh/solehah. Aminn.. 

***Walaupun kami takde disamping kau, tapi doa kami mengiringi kamu wahai Jibam. We luv u forever. =)


Saturday, November 12, 2011

Style yang sama..

Alhamdulillah.. Tak ku sangka. 

Kami berjauhan beribu batu.
Berlainan cuaca mahupun berlainan masa, itu semua tidak menghalang kami untuk mempunyai 'buah fikiran' yang sama. 

Saya dengan kak Elies a.k.a kak serikandi buat benda yang sama dengan menyusun pin2 tudung di atas kain.

"Kak Elise, ni buktinya. Hahaha.. Cuma Er punya comot sikit la sebab guna seluar jeans & tepi kain tu mudah tercerik. Hikhik."

Kepada mereka-mereka yang nak ikut style mcm ni, silakan. Serius.. memang senang. Saya kan jenis gelabah. Bila dah lambat, semua jadi kelam kabut. So, bila buat macam ni, senang nak mencari. Lagi satu, kalau nak beli pin baru pun senang. Senang nak tau color apa yang tak ada. Ehh, lupa plak lagi satu tips. Kalau nak buat mcm ni, sila guna kain hitam. Memudahkan anda semua mencari pin yang sesuai. :)

Friday, November 11, 2011

Mahu

Mengantuk.
Tapi mata aku susah nak lelap.
Mata pejam tapi hati berkata-kata.
Mata pejam tapi otak ligat berfikir.
Berfikir keadaan orang sekeliling aku.

AKU BUKAN KAK NAM!!
Tapi aku ditugaskan untuk berfikir.
Risaunya hati hanya Allah yang tahu.
Dugaan adalah ujian Allah.
Ketabahan hati yang selalu diuji.
Sekuat mana fizikal kita tapi dalaman hati tak kuat, kita tetap tergolong dalam golongan yang lemah.
Hati punca daripada iman.
Iman mantap, hati cekal.

Ubat hati?

DOA, ZIKIR, SELAWAT DAN MENGINGATI-NYA DI SANA.

InsyaAllah.


Published with Blogger-droid v1.6.8

Tuesday, October 25, 2011

Katil nombor 17

Wad.

Aku ada kena mengena dengan pesakit katil bernombor 16 tapi aku cukup berkenan dengan pesakit yang duduk kat katil no. 17 ni. Hari-hari aku perhatikan dia. Mengikut info, dia adalah pesakit chronic asthma. Dah 38 hari dia kat wad tu.

Hmmm...

Setiap petang (lepas time kerja), aku akan melawat wad 7c tu.. Sambil-sambil tu, aku pergi kat beranda untuk ambil udara yang segar untuk dihirup. Ohhh.. Nampak dia!! Kat sini rupanya dia suka lepak. Padan la aku tak nampak dia kat katil tadi. 

Aku : Uuurrmm.. Haiii.. Bestkan klo lepak kat sini?? Takde la sesak mata macam kat dalam.. =)

Pesakit : (Dia pandang aku dan angguk).

Aku : (Aku dah mula pelik dah ni.) Urrmmm.. Awak ok? 

Pesakit : (Dia mengangguk lagi tapi kali ni menghembuskan nafas lelah.)

Aku dah mula rasa paru-paru pesakit ni tak cukup oxygen. Better aku suruh dia masuk. 

Hari pertama...
Hari kedua...
Hari ketiga.. sampai kelmarin lepak dengan dia tapi aku langsung tak pernah dengar dia bersuara dan bagi aku, ia mungkin perkara biasa sebab selalunya pesakit lebih suka mendiamkan diri daripada banyak bercakap. Kalau kita sakit pon kita mesti rasa malas nak borak, malas nak membuang air liur kan?? Takde mood gitu. Kalau aku, macam tu laaa.. :D

Semalam.......

Aku cuba mencari topik..

Aku : Hurrmmm.. Ehhh..Malam tadi saya dengar awak mengigau eh?? Awak mimpi apa huh?? (Mula nak jadi kak nam!!Padahal aku tak tau pon apa yg berlaku malam tadi. Dah nama pun 'mencari topik' kan?!)

Dia pandang aku dan mengecilkan matanya. 

Tiba-tiba pesakit tu mengeluarkan kertas dan dia tulis sesuatu.. Tak sampai seminit, dia bagi aku baca..

........................
.........................
.......................
..................................
..................................
....................................
................
....................
.........................

"Saya rindukan suara saya".


Nothing to think!


*** Hidup itu sungguh indah untuk dinikmati. Menangis sepuas-puasnya sebab aku tak tau nak ambil tindakan yang macamana dan rasa bersalah. Lepas tu aku rasa macam nak tampar je muka aku sendiri & lari jauh-jauh!

Saturday, October 8, 2011

Kena tukar!!

Taraaaaaa.....

Fresh tak aku punya blog??? Header pon aku dah tukar.. 

BEFORE


AFTER


Nak tahu kenapa aku tukar header??
Bukan sebab aku nak mood yang baru tapi......

(Sila klik gambar ini untuk keterangan lanjut)

Adik aku tegur yang blog aku macam 'illuminati'. Takut gak aku. Serius aku tak perasan sebab gambar header tu aku punya gambar yang aku dah edit untuk jadi black & red. Tapi lain plak jadinya. 

Takpela. Janji header aku yang baru ni nampak lebih cool. 


*** Sila cari image kat google apa itu 'illuminati'. 

Thursday, October 6, 2011

Watashi-wa gaikokujin desu..

Maksudnya....

Watashi-wa gaikokujin desu.. (Saya bukan orang Jepun). Pening-pening. Yeahhhh.. Memang pening kalau mula-mula belajar. Tapi kalau dah tau sikit-sikit, ok kot. 

Aku dari kecik memang dah dibesarkan dengan suasana Jepun. Fuhhh.. Ayat rasa macam gebang lebih kan??? Tunggu dulu. Belum habis cakap lagi. Dulu, arwah nenek aku selalu tengok cerita 'Oshin'. Asal aku balik sekolah je,. cerita tu. Asal cerita tu je, aku balik sekolah. Aku suka la dengar cara dorang bercakap. Bila bercakap je, rasa mcam dorang simpan air liur dalam mulut.. Yarrkk.. macam tu pun aku bleh suka ye tak?? T__T

Kartun dia jangan cakap la. Cerita Doraemon terbaik!! Tapi sayang sebab kat Malaysia ni dah ada alih bahasa. Lagi senang budak2 nak paham. Bila remaja plak, muncullah drama-drama Jepun. Yang paling ngetop, drama BEAUTIFUL LIFE. Fuhhhh.. Gren banget yaa!!

Dari situ, keinginan aku nak belajar bahasa Jepun sangat tinggi. Akhirnya, aku dapat belajar. 

Yang aku ingat mengenai tulisan Jepun ni ada 'Hiragana', 'Furigana'.. Lagi apa eh?? 'Katakana'.. yeahh.. tulisan 'Kanji'! Macam ada benda je yang aku tak sebut?! Urrmmm... 

Ini notes saya...

Saya main bulat-bulat je. Padahal saya tak paham langsung!!

'Koshi' saya kata, kalau nak buat note sila guna pen color-color. Baru otak berkembang!! Hmm.. kembang la sangat!

Sebenarnya belajar bahasa ni kita kena selalu practickan. Kalau tak, kita akan lupa macam tu je. Serius!! Perkara tu berlaku pada aku sekarang ni!!! Aku tak ingat apa pun. Yang basic tau la jugak sikit-sikit. 
Contoh :
  • Ogenki desuka - Apa khabar?
  • Watashi mo genki desu -Saya khabar baik
  • Arigatoo gozaimasu - Terima kasih.
  • Do itashi mashite -Sama-sama.
  • Ichi - Satu
  • Ni - Dua
  • San -Tiga
Kalau nak suruh aku cakap, maaf. Aku lupa dah. Sayang gila! Dulu aku kerja kat kilang Jepun. Selalu gak cakap dengan orang Jepun, Ohashi san. Dah meninggal dah dia. Dia cakap Jepun kadang-kadang. Mana yang paham, aku angguk je. Tapi kebanyakkannya tak paham! Cakap English je dengan dia. Tu pun payah sebab English dia, makkk datok!!! Haiishhh.. susah nak cakap. Korang dengar sendiri la macamana orang Jepun speak in English. Kasi Pusing!

Saya pakai baju color biru & Ohashi San duduk sebelah saya. =) 
Masa ni ada sesi bergambar nak tunjuk Sijil tu sebab kilang aku dapat no. 3 terbaik dalam Engineering kot. Mak lupa laaa.. hikhik.

I REALLY MISS YOU OHASHI SAN !! T__T
Saya rindukan jugak kat kawan baik saya yang ada kat Tokyo, Japan. Hari-hari dok mengomel kat saya dan cakap yang dia tu itik. (Tak tau cakap Jepun la tu). Hope dia cepat balik sini sebab kat sana selalu gempa kecil. Risau.. T__T

Wednesday, September 21, 2011

Si POYO ni sahabat saya..


Ezaratul Nazihah Bt. Hassan.

Siapa minah ni??? Mai sini aku cita kat hangpa semua..

ZAMAN SEKOLAH RENDAH.

Aku mula-mula masuk sekolah SKKRU masa darjah empat. Lepas habis sekolah, aku kena terus balik rumah nenek aku. Budak baru.. Mana ingat jalan nak balik rumah?! mana ada handphone nak calling2 ni.. Redha jela. Tup-tup ada sorang kakak ni yang kebetulan jiran nenek aku. Fuhhh.. selamat. Hari-hari aku balik dengan dia. Kak Laila namanya. Dia darjah 6 masa tu. Time-time petang, aku selalu lepak kat depan rumah. Selalu gak la nampak sorang budak kecik ni. Pendek je. Selekeh gak ar.. Dia asik dok pandang aku. Ahhhh.. Aku malas nak tegur. Buat derrrkkk je la. Rupa-rupanya dia adik kak Laila tu. Umur sama baya dengan aku. Asal aku tak pernah nampak dia??

Dia budak kelas sebelah laaaaa...
Bermula dari situ la aku berkawan dengan dia tapi tak la rapat sangat sebab dia poyo!!! Dah la poyo.. Tudung tak lipat.. Dah la tak lipat, Muncung tudung tu dia pegi gosok sampai leper.. Dah la tudung leper, perasan nak jadi pengawas sekolah!! Baru jadi penolong ketua darjah, dah siap nak hentak2 meja guna rotan macam chekgu disiplin lak tuuuu.. Cehhh!! Memang poyo!!!

ZAMAN SEKOLAH MENENGAH.

Tingkatan 3 aku satu kelas dengan dia. Time ni agak rapat walaupun dia still poyo nak jadi penolong ketua kelas. Aku rapat pun sebab aku join 'nasyid'. Dia pun kaki alim punya budak & suara dia not bad. Aku & dia jadi SOLO dalam kumpulan nasyid sekolah yang diberi nama 'UKHWAH FILLAH'.

Lepas balik sekolah sampai ke petang kitorang stay back untuk practice nasyid & banyak lagi la activity. Time petang pulak, aku dengan dia serang kedai pakcik Baharom. pekena goreng pisang cecah sambal cucuk udang.. Superrrbb!!

ZAMAN BELAJAR KAT TINGKAT PALING ATAS.

Aku tak berapa banyak cerita pasal ni sebab aku dah berpisah dengan dia.. Saya tidak berada di Malaysia kerana saya terpaksa mengikut arahan ibubapa saya yang menghantar saya ke pesantren. T__T
Kami hanya berhubung melalui chat sahaja. (Itu pun jarang sebab 'masa' menghalang kami) Terima kasih! ^__^

ZAMAN PEKERJAAN.

Sementara nak menunggu examination results, aku kerja kat transport company. Dorang nak guna orang untuk buat billing. So, aku panggil la dia utnuk kerja dengan aku. Fuhhhh.. Time ni memang kitorang geng kaw-kaw. Banyak sangat benda-benda yang best antara kitorang masa tu.. Tak tercerita..

SEKARANG.

Dia masih sahabat aku.

WARKAH BUAT NAZIHAH.

Mek, dari kecik sampai besar ko dengan aku. Aku tahu perangai ko dan ko tau sangat perangai aku.
Aku rindu..

- Aku nampak goreng pisang, aku teringat ko. Aku rindu nak makan goreng pisang kat kedai Alap. Goreng pisang potong-potong pastu masuk plastic & tuang sambal cucuk udang. Lepas tu, ponteng mengaji & pegi beli ABC an-nei kat port garden masa hujan.
- Rindu time Abang Yong belanja ais krim. Ko terpelecok kat tangga & ketawa sampai nak terkencing sebab Abg Yong belanja??! Errrkk.. serius tak percaya.
- Rindu nak karok sama.. Nyanyi sampai suara jadi rockers!!
- Rindu masa kita dua duduk di satu sudut & nyanyi nasyid pasal kisah Rasullullah & kita dua nangis. Sedihkan mek??

Banyak yang aku rindu.. Ada orang kata aku dengan ko macam 'lesbian'. Teruk bila orang cakap macam tu. Tapi aku tak pedulik. Dorang tak tahu kita macamana. Aku tak kisah orang nak kata apa, orang nak pandang dengan guna mata yang macamana.

Mek, aku tau aku bukan sahabat yang baik untuk ko. Aku nak mintak maaf sebab aku bukan sempurna sebagai seorang sahabat. Masa ko nikah, aku takde kat sisi ko padahal hari tu adalah hari yang paling penting dalam hidup ko. Maaf mek. Aku tak dapat balik sebab tak ada cuti. Ko la orang yang selalu bagi aku hadiah time birthday aku. Walaupun aku tak pernah bagi ko.. Ko sanggup buatkan kek untuk aku. Aku terharu.. Ko selalu bagi kad raya walaupun aku tak balas. Kau selalu bersabar walaupun aku banyak kali marah ko, tengking ko. Ko selalu ada masa aku menangis tapi aku selalu takde masa ko menangis. Aku tau aku teruk. Masa ko jatuh bilik air dulu, aku lah hamba Allah yang paling takut. Aku takut aku kehilangan ko mek.. Masa jenguk ko, aku tak nangis sebab aku cover depan Naqib tapi bila balik, aku nangis sampai tak bernafas.

Setiap kali salam untuk raya, aku mesti nangis masa salam ko. Bukan sebab banyak dosa tapi aku rasa sayangnya aku kat ko.

Aku sayang sangat kat ko mek!!
Walaupon aku punya ramai sahabat, tapi ko adalah sahabat aku yang paling special di hati aku.

"Ya Allah, semoga persahabatan kami berkekalan sehingga ke pintu syurga. Aminn Ya Rabb".

Friday, September 16, 2011

Ohhh Harammm!!

Bismillahhirahmannirahim..
Assallammualaikum WBT.

Aku tahu ramai yang dapat tengok & ramai jugak yang tak dapat tengok cerita 'cerekarama Ohhh Harammm'.  So, aku nak masukkan cerita ni dalam blog aku sebab cerita ni memang berjaya kasi aku gelak kuat.. Astaghfirullah al-azim.. hehehe.

Silalah menonton!







THE END

Thursday, September 15, 2011

Cancel la..



Aku ingat aku nak cancel la 'themes' yang aku penah buat sebelum ni.. (sila baca link ni Themes untuk next 'new post' bagi mereka yang blur). 

Tak mau cerita pasal tu buat masa sekarang. Saya dalam keadaan sedih!

Aku nak buat cerita lain.. Banyak pulak benda-benda yang general yang menarik minat aku untuk tulis blog. Tapi pasal 'themes' yg aku cakap tu kan, kalau aku rasa nak tulis cerita pasal tu, aku tulis jela yea..

Okay peace!!! Aku tak berapa suka nak letak gambar Mr. Han yang betol-betol kat blog aku ni.. Heheheheh..

Hati aku tetiba nak cerita pasal mistik-mistik ni laaaaa.. Ok tak???

Monday, September 12, 2011

Themes for the next 'new post'

Tema : Teman lelaki dan jodoh.

Teman lelaki saya..

Jodoh dan perkahwinan.



Takde tema...
Tu la punca aku dah lama tak update blog.

So, untuk next blog aku akan update sikit tentang raya 2011 & disebabkan sekarang ni musim orang kawin, jadi aku nak buat tema 'teman lelaki & jodoh' sebagai topik setiap new post aku  lepas ni.

Aku akan ceritakan semua benda tanpa ada rahsia.. Cuma mungkin 'nama bukan sebenar' akan muncul (dorang kan FB. Add aku pulak tu..). Bahaya!! Hehehehehe...

Cerita yang macamana??
Nanti aku cerita la dengan sapa aku pernah bercinta, lelaki mana yang aku paling suka, lelaki mana yang paling aku benci, macamana aku boleh jumpa dan berkenalan dengan dorang. Dan yang pasal jodoh tu nanti, aku akan cerita la kisah rumahtangga atau kisah 'penjodohan' aku dengan mereka2 yang pernah nak dijodohkan dengan aku. =D

AMARAN KERAS:
Bagi sesiapa yang tak suka atau meluat nak baca pasal kehidupan aku, tak nak baca pon ok. ^__^
Be professional.. That's it!

Friday, August 19, 2011

Kau tempatku meminta!!!


Ada satu cerita yang aku nak share. Pasal solat!!

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat, dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang kusyuk" (2:45)

Dulu....

Aku selalu tak lengkapkan solat aku. Subuh tak solat. Zuhur solat. Pastu Asar tak solat. Maghrib & Isyak aku solat sebab hati rasa bersalah pulak kalau tak solat. Tapi aku tak qada' kan waktu2 yang aku dah langgar tu. Penat. Hati rasa tak ikhlas kalau nak ganti solat tu. Rasa macam banyak makan masa. Nanti solat aku jadi tak kusyuk & sembahyang pun laju-laju. Sebab??? Nak tengok tv. Nak tengok Facebook & Youtube!!!

Dulu...

Aku suka termenung. Otak banyak berkhayal. Aku lebih suka leka. Time solat, aku suka lengah-lengahkan. Last-last, masa lalu macam tu je. Aku fikir, "nanti aku top-up la solat tu!". Sampai ke sudah. Lagi satu aku fikir, "esok masih ada. Bukak la buku baru". Tengok la perangai aku. Teruk!!! 

Itu dulu....

Lepas tu, aku rasa aku nak berubah. Aku berjinak-jinak untuk mengenali Allah. Surf internet bukan untuk benda-benda yang tak berfaedah, tapi untuk mencari blog-blog pasal Islam. Mana yang best, aku baca. Mana yang so-so, aku malas nak baca. Aku mula suka tengok cerita-cerita yg ada unsur-unsur islamic sikit macam ketika cinta bertasbih, syahadat cinta & etc. Wahhh.. Rasa macam nak tiru je dorang punya style. Nak rasa pakai tudung labuh, pakai jubah & macam2 la.

Aku solat. Aku buat apa yang aku rasa patut aku buat tapi lama-lama aku dah mula rasa kosong balik. Nak pulak aku diuji dengan ujian-ujian yang buat aku down. Aku fikir, kenapa aku rasa masih ada kurang sedangkan aku dah buat apa yang sepatutnya aku buat. Aku dah solat. Aku dah doa. Aku baca Yaasin. Aku zikir. Tapi kenapa hati aku rasa tak puas?? Aku tak ikhlas ke??? Aku sendiri tak tau sama ada aku ikhlas atau tak sebab hanya Allah yang tau IKHLAS seseorang tu. Aku putus asa dan kembali ke bentuk asal. Bila aku rasa aku nak solat, aku solat. 

Suatu hari masa aku solat, hati aku rasa sedih sangat.
"Ya Allah, Kau tak sayang kat aku ke Ya Allah?? Kenapa setiap kali aku berdoa, Kau tak pernah nak makbulkan doa aku?? Adakah aku tak ikhlas di setiap sujudku?? Kenapa aku tengok orang lain semuanya sempurna tapi kenapa aku tidak?? Dorang gembira tapi kenapa aku selalu tak tenang?? Dorang selalu dapat apa yang dorang nak. Tapi aku macam orang yang tak guna. Hina ke aku ni Ya Allah??". Aku nangis terus. Nangis di atas sejadah. Aku tak tau la tangisan aku tu satu tangisan yang berkualiti atau tak. Aku tension habis!! Aku macam nak lari jauh. Aku tak nak tunjukkan muka aku ni kat siapa-siapa. Masa tu aku rasa macam aku nak lenyapkan hidup aku daripada kehidupan orang lain, kawan-kawan aku semua. 

Dalam waktu perit tu, datang seorang hamba Allah menyapa aku. Sebagai salah seorang sahabat yang aku percaya, aku cakap kat dia, "Kenapa hati aku kosong?? Apa aku buat semuanya tak kena. Aku rasa macam aku manusia yang paling bodoh. Aku rasa Allah tak sayangkan aku. Aku takde hati nak berdoa". (air mata mencurah-curah). 

Tiba-tiba sahabat aku menyuarakan satu benda. "Erfiza, aku nak kau baca doa duduk antara dua sujud dan fahaminya. InsyaAllah kau akan dapat jawapan dan kembali tenang."

Aku baca & mencari maksudnya dalam bahasa melayu.


Rabbighfirlii (Tuhanku, ampuni aku)

Warhamnii (Sayangi aku)


Wajburnii (Tutuplah aib-aibku)

Warfa’nii (Angkatlah darjatku)

Warzuqnii (Berilah aku rezeki)

Wahdinii (Berilah aku petunjuk)

Wa’aafinii (Sihatkan aku)

Wa’fuannii (Maafkan aku)

Subhanallah...
Kenapa aku sampai hati mempersoalkan segala kehendak Allah? Khilafnya aku. Masa tu, aku rasa tak sabar nak solat. Aku nak mintak maaf dan perasaan rindu untuk berbicara dengan Allah tu datang dengan tiba-tiba. Serius!

Sekarang, aku masih lagi tak sempurna tapi aku tak seteruk dulu yang tak sedar dek untung. Aku bukan orang alim yang nak acah-acah alim. tapi aku nak share supaya kita sedar setiap apa yang kita lakukan. Jangan yang buruk, akan berterusan buruk. Yang baik, akan berterusan baik sampai terselit riak. Kita share apa je yang kita rasa baik untuk semua okay?

Terima kasih kat sahabat yg aku cintai yang berjaya membuka mata hati aku, Nurly Maulad Adam dan terima kasih jugak kat kawan/abang kesayangan aku yang telah mengingatkan aku tentang doa ni dan buat aku mengimbau kisah lama, abg Arol Azlan.

Aku memerlukan Allah, family & kawan-kawan untuk menjadi Erfiza yang sempurna. 

Salam Ramadhan dan semoga kita dikurniakan Allah malam Lailatul Qadar. Amin Ya Rabb.

Tuesday, August 2, 2011

Berdakwah sambil santai..

Assallamualaikum W.B.T untuk kalian semua.

Dah masuk Ramadhan kan?? Beramal di bulan Ramadhan itu banyak pahalanya. Jadi aku nak la buat sedikit amal untuk dikongsikan dengan korang yang baca blog aku ni.

Meh ramai-ramai kita tengok video yang menghiburkan hati dan dalam masa yang sama memberi kesedaran buat kita
.
PART 1


PART 2


PART 3


Aku suka kalau orang berdakwah dengan cara yang santai. Kita tidak mengantuk dan dalam masa yang sama kita rasa macam nak dengar lagi.. Nak dengar lagi.. Nak dengar lagi....

Selamat menonton dan selamat berbuka puasa kawan-kawan!!

Saturday, July 16, 2011

Kami memang suka makan!!

Aku memang suka makan. Tu pasal la 'bam-bam' macam sekarang ni!! Ehhhhh.. Sapa cakap aku sorang je suka makan? Ingat aku takde pengikut ke?? Ada laaaa...

Nahhh!! Ni buktinya..

"Abi bagi saya makan biskut roti."

"Saya try kunyah. Boleh ke lembut roti ni??"

"Ohhhh.. nikmatnya.. Yummy~"

Haaaaa.. So, korang dah tau kan sapa pengikutnya??? Sy. Adam Ar-Rayyan la pengikut aku paling kuat. Tangan makin lama makin debab like cikngah dia yang comei. Hikhik~

WELCOME TO THE CLUB DAM DAM!!

Komen geram:
Ada ke patut Abi si Adam ni boleh bagi dia makan biskut tu??!! Ingat tempolok dia ke hapa?? Grrr~

Baru aku tau perasaan ini..

Huwaaaaaaaa~

Aku kena tinggal sorang-sorang kat rumah!!

10 jam sebelum ni..

'Balai perlepasan antarabangsa' atau in english 'international departures'.

Oihhhh... Hari ni aku cuti! Sengaja nak mengekor untuk mengantar 'kesayangan-kesayangan' aku pi obersis. Hehehee... Bertolak dalam pukul 12.30pm dan sampai KLIA dalam kul 1.30pm. Makan-makan jap then check in. Dalam pukul 3pm dorang dah kena stanby kat ruang menunggu. Flight dorang dalam pukul 4.30pm. Dorang melangkah je pintu perlepasan, aku pun melangkah keluar dan berambus dari KLIA ni. =(

Masa **tata dorang tu, perasaan sedih bukan kepalang. Tetiba lak nak emo. Hoihhh.. Sedihnya bila kena tinggal. Baru aku faham perasaan dorang masa aku berangkat ke Leicester, UK dulu.. (Mengimbau kenangan tak berapa nak lama nampak?!!) <-- Cewahhhh.. berangan lebih ni..!! Suka hati aku laa.. Pedulik! Hikhik~

Sekarang pukul 1.35am.

Bosannya tinggal sorang-sorang!! Semua CD Korea aku dah keluarkan dari **gobok. Semua lampu aku dah bukak. Terang-menderang dah macam Putrajaya. Volume TV aku bukak sebesar yang mungkin and aku rasa macam pukul 1.35 petang plak. Kunci 1, kunci 2, kunci 3, kunci 4. Semua kunci aku dah pastikan semuanya berkunci!!! Dan yang paling penting..........

Minyak kereta aku dah isi penuh-penuh untuk aku merambu esok!!!! 

Miss u la my luvly Mom, Dad and my only sister Emi. Dan tak lupa jugak buat mak teh & mak oteh aku yang join pegi sana.(Baru je sehari. Dah gelabah! Dorang pi Indon je kot!)

o(╥﹏╥)o
Glosari kata:

** tata - melambai

** gobok - almari
............(0 0)
.---oOO-- (_)-----.
╔═════════════════╗
 Cepat la korang balik!
╚═════════════════╝
'----------------------oOO
........|__|__|
.......... || ||
....... ooO Ooo

Tuesday, July 12, 2011

Apa nak cakap??

Macamana nak cakap kalau macam ni??? 
Ni kisah anak buah aku.


Ummi : Kiki (abang).. Lala (Adik).. Meh makan!!


Abang : Dik, baca doa makan dik!


Adik :

Dia baca doa makan dalam bahasa arab

Lepas tu dia sambung baca dalam bahasa melayu pulak.. 

"Ya Allah, berkatilah rezeki kami dengan apa yang kau telah berikan kepada kami dan jauhi dari seksa neraka. Dengan nama Allah Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani."

Dah habis bahasa melayu, dia sambung bahasa Inggeris pulak... 

"Dear Allah, thank..." (doa sampai habis)

Abang : Okay! Alhamdulillah. Akhirnya dapat jugak abang makan. Abang dah berumur 40 tahun dah. <-- Lama bebenau menunggu adik dia habis baca doa. Hehehe~

The moral of the story:
Hantarlah anak kita kat tadika yang mengamalkan ajaran Islam supaya anak kita dididik dengan baik. Biar dia belajar macam-macam doa... Yang senang, kita jugak nanti. =)


Saturday, July 9, 2011

Takde kena-mengena dengan FAMILY

Hoihhhh... Lari tema!!

Ehhhh.. tak kisah la. Ni bukan kisah family tapi aku tetap nak cerita sebab terlalu excited dah ni..

"Tangan dah menggeletaq nak taip!!!"

Fuhhhh.. Tarik nafas!! Tahan nafas selama 30 saat memandangkan aku tetiba tersedu-sedu lak. Huwaaahhh.. Biar aku mulakan cerita.

PERKARA NI BERLAKU PADA 2-3 TAHUN LEPAS.

Ada la sorang member ni. Aku kenal dia melalui blog. So, kitorang changed link sesama sendiri, suka sama suka. Dia selalu baca blog aku & aku selalu baca blog dia. Not bad la gak blog dia sebab dia ni suka tangkap gambar. Lawa-lawa lak tu. Aku minat la.

Lagi satu sebab aku suka tengok blog dia sebab..... Ada banyak gambar dia. Muka dia sedap mata memandang.. ^__^

Tapi memang serius. Time tu 2-2 active berblogger. Kalau takde benda nak cerita kat blog, mesti dia buzz aku kat Yahoo Messenger. Lama-lama, aku tengok blog dia macam hambar. Senyap je takde apa2 'new post'. Aku tunggu punya tunggu punya tunggu, tetap takde new post. o(╥﹏╥)o

Nak tengok dia online YM pon dah jarang. Ada 1 day tu, dia BUZZ aku. Dia cakap dia busy sangat-sangat sebab dia ada banyak exam lepas ni. Aku paham & aku tau dia busy macamana. So, aku kata its okay! Kalau ada masa, kita chat. Ada jodoh kita jumpa. 

***Daripada mula-mula aku kenal dia, kitorang memang tak pernah jumpa. Just lebih selesa borak melalui 'alam maya'. Dia study kat Uitm tapi aku tak tau dia Uitm mana. Bodoh kan aku?? Boleh plak kenal dengan orang pastu tak mintak nombor henfon then tak tanya mana dia tinggal or dia belajar kat mana. 2-2 tak penah tanya each other. Sebok borak-borak pasal isu-isu orang lain. @>.<@

Lama-lama, kitorang lost contact. Yahoo messenger dia pun tak pernah nak online dah. Aku dah hilang kawan berborak. Memang terasa betul takde member. Aku follow blog dia tapi bila aku tengok blog dia macam tak berusik, aku mengambil keputusan untuk unfollow blog dia sebab kalau tak, aku asik nak tengok blog dia je. Macam orang gila bertepuk sebelah tangan. Gila gilaaaaa... (Dulu Facebook tak bape nak glamour)

 PADA 08th JULY 2011.

Aku duk belek-belek page Facebook member aku (page budak perempuan). Aku sengaja je klik kat page budak pompuan tu sebab muka budak tu makin lama makin lawa. Berkenan aku tengok. Pastu aku ternampak 'friend list'. Kat page dia ada list untuk 'family', 'old school', 'member Uitm' and 'member HTAR'. Tangan aku rasa macam gatal je nak klik kat 'member HTAR' tu. So, aku klik.

Tengah dok belek-belek, tetiba aku nampak satu nama ni..'_ _ r_aa_inci'. Mata aku terus terpaku kat nama tu. Kenapa aku macam pernah tengok ejaan nama ni & aku macam pernah dengar nama ni. Berdebar gila!!!! Arrow aku dah nak menuju nama si '_ _ r_aa_inci' tu. Bila aku klik... Subhanallah!!! MasyaAllah!! Laillahaillallah!!  Alhamdulillah!! Allahu Akbar!!

Tengok gambar.. 
Memang sah!!!
Memang dia!!! 
Hahhhhh.. Dia dah selamat jadi 'org yg penting' kat Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang!!!! 
Ya Allah.. Aku tak nak nangis tapi aku kena nangis. Nanti hidung sakit. Rupa-rupanya dia ada berdekatan dengan aku je. 



Apa semua ni?? Kenapa aku kena jumpa dia lagi?? Padahal aku dah tak ingat langsung kot pasal dia. Kan dah sedih!!

Astaghfirullah Al-Azim... Ni kan semua rancangan Allah. Apalah aku ni!!

***Sekarang aku hanya simpan link Facebook dia & aku rasa aku tak nak add dia. Buatnya aku nampak dia dah kawin ke, dah tunang ke, dah punya pacaran ke, kan lagi sedih?! So, diam jela..  o(╥﹏╥)o


Wednesday, July 6, 2011

Sila tolong ahli keluarga anda!!

Hoihhhhh... Mata aku ngantok time2 lunch ni... Hati pon tengah gundah-gulana. Apa kata kita share benda2 yang boleh buat kita lupakan si gundah-gulana tadi nak???

Ini kes serius!!!
Sebagai family, korang kena la jaga family korang sebaik mungkin ok! Jangan jadi macam ni :

1) Tolong jangan biarkan atok-atok korang main bola time-time tua gini. Kang ada yang tercabut tulang, tercabut gigi dan paling penting, jangan sampai tercabut kain tu woiiii~

2) Aku tau niat korang baik. Konon-kononnya tak nak kasi anak korang mandi berseorangan. Memang niat korang tu baik & konon-konon rasa selamat la kan. Takde la anak korang mati lemas dalam air. Tapi agak-agakla.. Kot ye pon, jangan la kasi anak korang bertemankan ular sawa weh!! Siap berus-beruskan badan sekali ni hah! Kang budak ni tak lemas dalam air tapi lemas dalam perot ular sawa ni kang?? Haaaaaa... Ingat senang ke nak beranak??? (Macamlah aku penah beranak kan?? Hikhik~)

3) Tolong la bagi nasihat kat family kita supaya jangan la terlalu megah dengan kebendaan. Aku tau la kaya. Kereta sampai 6,7,8,9, 10 bijik. Guna sampai muak tapi takkan la sampai lekat kat meja pulak??? Kaya bebenau kooooo... Huhuhu..

4) Sekali sekala apa salahnya kita bawak family kita jalan-jalan ye tak??? Tapi tula orang sekarang. Nak bercuti pon berkira. Kos minyak, tempat tinggal.. macam-macam. Aku cadangkan korang bawalah dorang bercuti dengan menaiki kereta lembu versi moden. 

SAVE MINYAK!!!!
SAVE BUDGET!!!!!

Aku tau korang nak tunjukkan semua orang yang anak korang ni semuanya hebat-hebat belaka. urat dawai bertulang besi tapi agak-agaklah weh. Nak buat ujian pun guna otak dong. Kang klo dah patah riuk macamana?? Kalau nak tunjuk lagi terror, apa kata letak tangan-tangan bapak dulu?! Baru try kat anak-anak. Baru syok beb!!!

Korang ingat seronok ke patah tangan ni?? Seksa walaupon ada doctor hensem di sisi! Puii~

THE MORAL OF THE STORY:

"Sayanglah family kita sebagaimana kita sayang pada diri kita. Jangan terlalu mementingkan diri dan keperluan serta kebajikan ahli family kita yang lain terabai. SEKIAN."

Tuesday, July 5, 2011

Si Hassan 'calon' bakal ahli keluarga

Tajuk nak gempak macam suratkabau METRO.. Cehh~

Yaaa.. Aku tau. Patutnya aku kena cerita pasal family aku kan??? Tapi mood takde la nak cerita pasal family sebab kalau nak buat cerita pasal family kita, kita kena ada masa yang panjang sebab kena atur betul2 jalan cerita. Sekarang ni mood aku nak cerita pasal 'calon family'.

*** Ciri-ciri Imam Muda Hassan ni boleh dijadikan 'panduan' untuk memilih calon suami... (Itu topik yang sebenar-benarnya untuk blog aku hari ni).

(Imam Muda Hassan)

Sejuk je mata tengok.. T__T

Bercahaya dengan cahaya keimanan.. InsyaAllah.


Ya Allah... aku cukup berkenan dengan Imam Muda Hassan. Mana nak jumpa hamba Allah seperti dia disekeliling aku?? Kalau ada, kurniakan dia untuk aku Ya Allah.

"Usaha dengan doa
Masanya akan tiba
Dengan restu Illahi
Kelak pasti akan ditemui"
- Sekerat lirik Hamba-Mu Mawi ft Akil Hayy -

Kenapa pulak aku boleh berkenan dengan dia ni????
Jawapan aku.... Ntah. Tetiba kot. Nak pulak tengok dia macam ikhlas dengan setiap apa yang dia buat. Yang paling aku rasa kemuncak yang dia ni betol-betol buat aku tersuka masa ni.... (sila tengok video di bawah)


(Sila tunggu part yang paling hujung)

Korang boleh tengok dia masa berjumpa dengan ibu kesayangan dia. Subhanallah... Syahdu seh. Adushhhh... Yang sorang lagi tu dah macam ala-ala YB. So, tak minat aku.


Tapi apa pon kita hanya hamba Allah yang pasti ada kekurangan. Jadi, si Hassan ni pun tak terlepas dengan sebarang kelebihan yang dia tidak miliki. Tak kisah laaa.. Aku tetap suka!!!


*** Sebenarnya aku dah jumpa orang macam dia cuma mungkin disebabkan Allah itu 'pemilik setiap hati manusia', jadi aku sebagai hamba Allah cuma berserah dan redha. Allah tu Maha Adil. Dia akan kurniakan kita sesuatu yang paling terbaik. Kita sebagai hamba-Nya berdoa dan terus berdoa untuk kebaikan kita kelak.


Aku nak berdoa::


"Wahai Allah, aku berdoa sangat-sangat semoga Kau kurniakan aku 'seseorang' yang mampu mengubah 'Erfiza yang serba kekurangan' menjadi 'Erfiza yang solehah dan disayangi oleh-Mu' Ya Allah.. Kurniakan jugak 'seseorang' untuk family dan kawan-kawan aku yang masih belum bertemu jodoh. Amin Ya Rabb."




Ke arah satu perjalanan
Dalam sebuah kehidupan
Demi untuk mengecapi
Hasrat murni di dalam hati

Usaha dengan doa
Masanya akan tiba
Dengan restu Illahi
Kelak pasti akan ditemui

Suluhkan cahaya di hati terang (Allah)
Tunjukkan jalan seandainya hilang (Allah)
Tegakkan perjalanan yang bakal ditempuh
Tegakkan semangat bila runtuh
Setibanya di sisiMu ku berserah
Terimalahku hambaMu Allah
HambaMu Allah

One Happy Family

Aku ingat kali ni aku nak buat minggu/bulan 'KISAH FAMILY'. Haaaaaa... korang mesti ada kisah yang best2 kan pasal family korang??? Aku ada banyak kot. Tapi nak kena recall balik la memandangkan ingatan aku makin blurrrrrrrrrrrr~

"Cayunk familieyw kitew" - (Tolong jangan tulis spelling macam ni yea klo nak buat blog!!)

Family adalah tulang belakang kita. Takde dorang, mungkin kita makin down. Takde dorang, kita rasa sunyi. Takde dorang, kita rasa "best ke ada family cenggini??".. Haaaa... Nantila.. Bagi aku masa untuk cari idea..

Jommm kita basuh pinggan!!! 

Friday, July 1, 2011

Time tengah basuh pinggan la dia nak datang!!!

Hahhhhh..... Bersarang!! Berkulapok!! Bersawang aku punya blog ni!! Yea.. aku tau yang aku dah lama tak tulis apa2 kat blog aku ni.. Peminat-peminat aku semua marah (macam la hot sangat macam Lisa Surihani) ^__^..

Korang tak tau masalah aku.. Ada sebab aku tak tulis blog... Dulu bukan main kencang aku menulis. Ada je hot2 topic. Sekarang ni macam dot dot dot..

Nak tau sebab apa???
Sebab time tengah basuh pinggan la 'dia' nak datang!! 'Dia' tu sapa?? Si IDEA laaaaa...

Maaf ye!! Aku memang pemalas nak basuh pinggan!!!

Betol weh.. Time basuh pinggan kan otak kita akan berlegar2.. Basuh pinggan sambil berangan2.. (Hanya orang yang basuh pinggan je yang akan mengalami masalah ni. Hikhik)..Time2 berangan tu la idea datang mencurah2!!

Yeahhhh... Korang memang rajin.. Tu sebab aku sayang korang!! ^__^

Aku tau aku pelik. Jadi korang maafkanlah aku kalau blog aku ni macam dah takde orang nak manage je. Tak sengaja laaaaa... Aku dah rasa macam nak amik laptop, letak kat sebelah sinki then bila basuh pinggan sambil berblog!! Hebat kan??? 

Bila dah selesai basuh pinggan, baru la mata tak semak!!


Klo malas nak basuh pinggan, toksah makan!!!!!


Sharing is Caring

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...