Sunday, July 5, 2009

Nama kita, kita akan tanggung sampai bila-bila

Korang penah tak dengar nama yg pelik2? Or kadang2 bunyi seakan-akan sama tapi ejaannya punya la susah and sometime rasa nama tu agak memalukan...



Ni kes yang aku bincangkan ngan mmbr aku. Kisah abg dia la. Nama abg mmbr aku ni sepatutnya 'muhammad nurul fakri'. Mak dia pon bgla nama abg dia ni kat nurse. Alaaaa.. Korang paham jela org dulu2. Dengar nama tu dia tau. Tapi nak mengeja, dia tak tau. So, nurse ni pon main hentam jela.... Daripada 'muhammad nurul fakri' dah jadi nama lain plak. 'Muhammad noro pakri'. Sebutan lebih kurang sama je kan??? Tapi hakikatnya... sangat menyedihkan.



Kes pak cik aku pon lebih kurang sama. Ni pak cik aku yg kedua bongsu. Kira mak aku dpt adik ms umo dia dah 21 thn (mak aku merupakan kakak sulung). Mak aku bagi nama kat atok aku supaya senang la nnt atok aku bgtau ngan nurse yang sambut kelahiran pakcik aku tu. Org tua.. Kadang2 sebutan tu tak brapa nk jelas. Jap lagi atok aku dengan confident dgn nama yg mak aku bgkan tu. Mmg dia ingat nama tu dan bgtau kat nurse tu. Jap lagi lain plak jadinya. Nama yg mak aku bg adalah 'Jeffri'. Jap lagi atok aku punya la teror, dia pi sebut 'Jafari'. Pehhh.... Tragis!! Nama tu still lagi tertera kat Mycard pak cik aku.

Kesian.........

2 comments:

miza said...

lain kali buat macam abah aku buat, dia tulis nama anak dia atas kertas, ikut ejaan yang sebenar, then bagi kt nurse. Klu nurse tu bangang gila tak reti baca gak, then memang takleh nak tolong la.

indah-andika said...

hahaaa... tau takpe. tu zaman kita baru nak lahir. time tu org dh educated skit. kita lahir zmn 4u2c... zmn pop yeh yeh yg gamat skit tu... uhu

Sharing is Caring

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...