Thursday, May 14, 2009

Hanya Kerana Pernah Bekerja Di 'KFC'

Bln lepas opis aku ada buat pemilihan utk 'budak2 training' yang baru. Training utk 'chemical engineer'. So, admin aku pon bagi la 4 keping 'resume' utk Dr. Teo tgk dan memilihnya.

Nak diikutkan, Dr. Teo hanya ingin memilih 2 orang shj yang layak utk training kat company aku ni. Nak dipendekkan cerita, Dr. teo nak memilih orang yang mempunyai latar belakang yang baik dan menarik utk diterima training kt Marutech ni.

Pelajar yang pertama ni, dia mempunyai agrd yang bagus. >3.5... So, Dr. Teo pilih 'mamat' yang pertama. Yang kedua plak, agrd <3.5 tapi mempunya result SPM yang bagus. Yang ketiga plak, dia ni sama kes dengan mamat yang kedua tu. Cuma agrd dia kurang skit jer. Yang keempat plak, mempunyai spm yang kurang baik tapi mempunyai agrd yang baik.

Jadi, nak dijadikan cerita hanya tinggal satu je tempat kosong utk diisi. Sekarang semua keputusan ada dlm tangan Dr. Teo. Dia mesti pandai memlilih siapa yang harus training kat tmpat ni.

Pilih punya pilih, dia ckp amik 3 orang. Yang sorang lagi reject. Admin aku tanya la, napa budak (mamat yang ke-4) ni kena reject. Nak tau Dr. Teo jawab apa? Saya tak mau amik dia kerana dia penah keje kat 'KFC'..!!!!

What?? Tak masuk dek akal. Hanya kerana dia penah keje kat KFC, budak tu di reject mentah²?? Kesian tul...

Bila aku dengar berita tu, otak aku mula la berikir yang nggak-nngak... Apalah perkara yang penah berlaku pada Dr. Teo sehinggakan dia tak mahu menerima budak tu?? Adakah dia penah tersimbah dengan air coke kat KFC? Kena makan 'ayam KFC' sampai muntah?

Aku confuse.....

Akhirnya, nasib budak tu menyebelahi dia. Tetiba Dr. Teo mengubah fikiran dan mengambil budak tu training kat sini. Hmmm.. Semua dapat. Bila semua dapat training kat Marutech ni, baru best. Yang bestnyer, dapatla aku cuci mata everyday. Kira environment yang baru..

Baru tak lenguh mata ni.... Yaaahhooo......................

1 comment:

indah-andika said...

btol.. tadi budak opis desak dia blanja kitorg KFC, mgkin sbb dia pangkah dgnn KFC, dia just bg RM100 je tuk kongsi ramai2.. Mana nak dpt john blanja sramai 11 org..

Sharing is Caring

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...