Thursday, January 24, 2013

Aku sebagai photographer ke Gaza.

Aku sebagai aktivis yang ditugaskan sebagai 'photographer' di Gaza. Tugas aku?? Aku kena ambil gambar-gambar keadaan di sana. Rakamkan apa sahaja tak kira apa yang berlaku, apa yang ada di depan mata, apa yang aku rasa patut di'capture'.


Aku berada di sebuah perkampungan. Kami membahagi-bahagikan makanan pada penduduk di situ. Keadaan sekeliling amat menyedihkan sebab mereka dikelilingi dengan rumah-rumah yang dah musnah akibat dibedil tentera Israel.

Pelik! Sangat pelik..
Aku dikelilingi kanak-kanak. Ramai. Pelik sebab majoritinya kanak-kanak. Mana ibubapa dorang?? Aku tak nampak sorang pon. Mungkin mereka meninggalkan anak-anak dorang kat kampung tu supaya anak-anak dorang selamat sementara dorang pergi berjuang.

Aku & beberapa aktivis yang lain seronok melihat kanak-kanak yang tersenyum, tergelak, happy bila dapat 'candy' & makanan yang dorang tak penah makan. Aku tak lepaskan peluang tangkap seberapa banyak gambar untuk moment2 yang menyentuh perasaan tu. Happynya aku rasa.. Aku dapat rasakan perasaan lega dorang bila dilayan macam tu.. Haishh.. menitik airmata tengok dorang.

Dalam pukul 1.00-2.00pm.

Tengah seronok2 layan & rakam gelagat budak-budak tu, tetiba suasana bertukar. Daripada budak-budak tu tengah menjerit keseronokkan, tetiba bertukar jadi jeritan ketakutan. Dibelakang aku macam ada orang baling sesuatu. Bopppp!! Jatuh ke tanah. Secara automatik kanak-kanak tu semua menangis dan membaringkan diri ke tanah. Bila aku pusing belakang, aku ternampak satu bom tangan yang dibaling ke arah kami.

Aku dah tak dapat berfikir. Aku berlari dan terus memeluk kanak-kanak tu. Aku cuba untuk memeluk kesemuanya. Aku nak lindungi dorang semua tapi apakan daya. Tangan aku tak panjang. Huhuuu.. Aku dapat rasakan yang kanak-kanak tu semua dah ready dan redha. Mereka terus baring & aku dapat rasakan yang mereka dah tahu hayat mereka sampai di situ. Aku menangis teresak-esak & aku menyerahkan nyawa aku pada Allah.

Dalam beberapa saat, bom itu meletup dan........Aku tak tahu sama ada aku mati atau hidup.. Mimpi tu berakhir macam tu je. Rupanya aku bermimpi. Aku cuma mimpi.

Aku dapat rasakan dalam keadaan genting macam tu, memang menakutkan dan dalam masa yang sama, hati rasa aman sebab perasaan nak mati syahid itu sangat indah. Wallahualam.Baru aku sedar yang sebenarnya aku sangat sayangkan anak-anak tak kira la anak sapa. Tolong la, aku merayu pada semua orang. Jangan aniaya kanak-kanak. Sayangi mereka! Jangan buang bayi. Mereka tak berdosa & sangat memerlukan kasih sayang. Tahu tak betapa indahnya pegang baby??!

*** Mungkin mimpi aku tu ada petunjuk buat aku supaya ingat padaNya. Walaupun mimpi itu mainan tido, tapi mimpi kali ni buat aku berfikir panjang..

No comments:

Sharing is Caring

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...