Wednesday, June 5, 2013

Bakul di taman..





Nak cantikkan halaman rumah korang tak?? Aku ada idea yang agak menarik untuk korang try kat rumah. Atlease benda yang boleh buat sendiri & menjimatkan.


Apa yang korang kena buat dulu?? Ikut aku step by step. 

1. Barang-barang yang diperlukan adalah :-

- Bakul yang berlainan saiz (Besar ke kecil)
- Tanah yang sudah digaul dengan baja tanaman
- Bunga
- Tali ampaian baju
- Paku payung.
- Gunting 
- Pengetuk paku.

2. Mula-mula korang susun bunga dan bajet ikut ruang bakul.

3. Guntingkan tali ampaian mengikut kepanjangan yang korang nak. Kalau boleh tolong lebihkan tali dibahagian atas supaya cantik bila digantung.

4. Masukkan tali ampaian tu dicelah-celah lubang bakul and make sure tali tu dimasukkan dilubang yang tepi dan cuba untuk balancekannya.

5. Bila dah siap, korang ambil paku payung dah tebuk kat mana tempat yang korang nak gantungkan tu.

6. Masukkan bunga dan susun ikut bajet dan try tengok agak-agak okay tak bila dipandang?! Kalau tak ok, boleh ubah ikut suka korang k?

7. Then kalau dah puas hati, korang keluarkan balik bunga-bunga tu and sekarang kita masukkan tanah. gembur-gemburkan tanah tu dan tanam la bunga korang. Tanam jangan rapat-rapat sangat. Bagi dia ruang untuk membesar.

8. Mana pokok bunga yang berjuntai-juntai tu, korang boleh letakkan dibahagian depan. Baru cantik maa..


Taraaaaaa.. Dah siap!!


Sedap mata memandang, ye tak?? Ohhh.. Tolong jangan letak kat tempat yang direct dengan cahaya matahari yea. Nanti pokok kering. Suram plak kang.


Ruang yang kosong sekarang dah ada penyeri.

SELAMAT MENCUBA DAN HAPPY GREEN DAY everyday...!!



1 comment:

Anonymous said...

A fake watch is never an exact replacement of a designer or branded watch.
A classic and timeless design, this watch boasts a
round polished and brushed stainless steel case and bracelet, all of which is coated in a gold-tone finish for chic sophistication.
Some economical brands include Invicta watch and Orient watch, and then the price can reach into
the very expensive range depending on the embellishments or the prestige of
a specific brand.

Also visit my website :: tag heuer []

Sharing is Caring

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...