Sunday, January 22, 2012

Sebelum cahaya..

Ramai yang bakal melangsungkan perkahwinan. Syukur Alhamdulillah kerana Allah dah temukan jodoh yang tepat untuk mereka dan semoga mereka berbahagia hingga ke syurga. Amin. =)

Hmmm.. Tinggallah aku yang masih single. Ohhhh.. Ramai yang cakap aku tak laku. Hati kecik sikit je tapi bagi aku takde hal la semua tu. Jodohkan Allah yang kasi untuk manusia alam semesta ni. Bukan jodoh di tangan manusia.

Tapi sebelum cahaya yang indah muncul dalam hati aku, aku nak cakap macam ni..

Bakal suamiku...


- Jika aku TIDAK SOLAT, ingatkanlah aku dan ajaklah aku untuk solat bersamamu.. Jika kamu (wahai suamiku) tidak tahu solat, aku akan cuba untuk mengajar atau kita cuba untuk belajar sama-sama dan berusaha untuk menutup kelemahan dan memperindah kelebihan masing-masing.


- Jika aku tidak pandai MENGAJI AL-QURAN, ajarlah aku bermula Alif, Ba, Ta sehingga 30 Juzuk dan Khatam.. Jika kamu (wahai suamiku) tidak tahu mengaji, akan aku bantu kamu atau kita cuba untuk belajar sama-sama dan berusaha untuk menutup kelemahan dan memperindah kelebihan masing-masing.

- Jika aku tidak MENUTUP AURATKU, tegurlah aku dan berikanlah aku nasihat yang boleh melembutkan hati supaya aku menutup auratku dan menjaga kehormatanku dengan penuh keikhlasan kerana Allah.


Kamu (bakal suamiku) adalah rahsia Allah buat aku. Aku tidak tahu siapa kamu dan dengan siapa aku akan berkongsi hidup.. Aku tidak tahu di mana dan bagaimana kita akan bertemu. Adakah di Shopping complex?? Di masjid?? Di library?? Di Mc' Donald?? Di depan ka'abah?? Adakah kamu kawan sekerjaku?? Kawan tadika ku?? Kawan sekolah rendah atau sekolah menengah ku?? Doktor kepada ayahku?? Abang yang tumpahkan kopi di kopitiam?? Orang yang tolong betulkan tayar keretaku masa pancit?? Lelaki yang aku jumpa di Mekah ketika menunaikan Umrah?? Adakah??  Adakah kamu depan mataku atau jauh daripada jasad aku?? (Serius selalu tertanya-tanya dan banyak meneka)

Siapa pun kamu, aku berdoa semoga kamu menerimaku dengan seadaanya. Menyintai aku seberapa lama yang mampu. Menjaga aku seperti menjaga diri kamu. Menyayangi aku seperti menyayangi ibubapa kamu. Melaksanakan tanggungjawab kamu seperti melaksanakan amanah Allah. InsyaAllah aku akan hidup untuk mengisi kekurangan kamu dan aku akan mengindahkan kelebihan kamu. Akan aku cuba dan dengan izin Allah, mudah-mudahan... Amin =)

Ya Allah Ya Tuhanku, Kau permudahkanlah jodohku dan jodohkanlah aku dengan insan yang baik hati dan mencintaiku seadaanya. 

Tapi jika Allah tidak mengurniakan jodoh...

"Dik, jodoh kita, nasib dan masa depan kita semuanya ditentukan oleh Allah. Tak semua orang ditaqdirkan Allah mempunyai jodoh di dunia, ada sahaja contoh wanita solehah yg berjuang untuk Islam tanpa kehadiran seorang suami. Allah mengatur dan mengetahui segala2nya dan kepadaNya kita berserah. I am so sure banyak yg Er boleh sumbangkan kepada dunia dan banyak sgt ‘amalan yg boleh mendekatkan Er kepadaNya selain drp jalan hidup berumah tangga." - Kak Serikandi, penasihat Erfiza. 

-Leganya hati-

No comments:

Sharing is Caring

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...