Saturday, July 17, 2010

Terbatas Hanya Kerana GEMUK

Dalam magazine ke dalam televisyen ke semuanya asik cerita kisah-kisah orang kurus je. Jadi, apa salahnya aku letakkan entry tentang orang gemuk dalam blog aku kan?? Satu penghargaan di situ. Tepuk tangan utk diri sendiri!!

Idea ni tercetus bila seorang sahabat bertanya pada aku tentang berat badan. Tingggg.. Idea!!! Terima kasih kat 'jibam' sebab bagi aku idea untuk tulis blog ni selepas sebulan aku biarkan blog aku ni berlapuk tanpa entry baru untuk dibaca.

Aku wanita gemuk. Aku mengaku.. Berat pon dah cecah 72kg. Tapi untuk tidak mahu kelihatan down, aku just nak cakap, "Aku gemuk tapi cantik dan comel". Bleh ke?? hehehe.. Terima dengan hati yang terbuka yea.

Kisah orang gemuk ni lebih banyak muram, mendung, kusam, kelam berbanding yang indah. Hati lebih banyak tersiat, terkoyak, terluka berbanding dicantumkan, dikemaskan, dibalut dan disalotapekan dengan kegembiraan. Air mata lebih 7 tempayan berbanding hanya 3helai tuala 'good morning' yang mampu mengesat air mata orang gemuk. Orang kurus takkan faham. Hanya orang gemuk yang akan mengangguk tanda setuju. 

Macamana boleh gemuk ya? Makanan? Tidur? Tak active?.. tu puncanya. Tapi macamana pulak dengan keturunan? Hurrmm.. akan difikirkan genetik mereka. Tahap tekanan mental untuk golongan seperti itu sangat tinggi berbanding mereka yang boleh lalu dicelah-celah motor tanpa tersepit ditengah-tengah. 

Banyak benda yang terbatas. Itu tak boleh, ini tak boleh:::

  • PAKAIAN
Perkara ni aku letak paling atas. Hahhh.. yang ni la yang buat orang tension sampai boleh jadi hero dalam movie 'INCREDIBLE TAKDE HAK'. Pergi 'time square' dengan tujuan nak pi beli baju yang harga RM25 utk setiap helai. Tapi, bila sampai sana?? Lalu jela.. Masuk kedai, pegang-pegang baju yang kita aim, terus blah. Tu je yang mampu orang gemuk lakukan. Hanya mampu peganggg!! Balik dengan simpan harapan, "Start esok aku nak jogging la. Tak mahu makan dalam masa sebulan". Hmmm.. boringggggg~

  • MAKANAN
Ingat! Tak semua orang yang bertubuh besar itu kuat makan. Kadang-kadang, orang yang badan keding tu lebih kuat makan daripada mereka. 'Selera jin' la org kata.. Tapi persepsi atau mentality manusia sejagat yang sudah di set dan terpahat bahawa orang gemuk ni banyak makan. Bak kata ongputeh, "You Are What You Eat".. Isshhh.. sadis! Bila time nak makan tu, orang gemuk mesti segan nak makan time2 majlis keramaian. Kena control sebab takut kena sindir or perli dengan orang sekeliling pulak. Cuba kalau si kurus ni makan banyak, mulut comot pon orang akan tetap kata, " Eeeiii.. comelnya dia makan.".. Hmmm.. adat la tu..

  • PERGAULAN.
Orang gemuk ni sebenarnya ramai kawan. Kalau kita kaji balik, orang gemuk mempunyai humor character yang paling tinggi. Mereka mudah untuk menjadikan suasana muram bertukar kepada suasana yang sangat happening. Tapi adakalanya, mereka merasakan diri mereka ini seperti diperguna & diperlekeh sesuka hati. Pergaulan mereka terhadap orang2 tertentu juga agak terbatas jika wujudnya kelompok2 yang lebih dikenali dengan 'group si cantik'. Si gemuk akan dibuang jauh2 dari pandangan mereka. Kesian...

  • LIST OF FRIENDS
Yang ni makin menjadi-jadi. Nak pulak sekarang ni musim Y2k yang memang tak dapat dipisahkan dengan kemudahan komunikasi seperti 'FACEBOOK'. Peerrggghh.. Bangga kawan ada 1865 orang. Tapi adakah semua itu orang yang ADD anda atau anda yang ADD mereka??? Tetttt.. Sapa anda untuk mereka add?? Kalau anda pergi ke xpdc panjat gunung ke, main paintball ke, main bowling ke, rombongan cik kiah ke, belum tentu mereka nak mintak ID FB anda. Tenggelammmm.... Klo mintak pun, hanya sekadar mintak je ar. Namun nak add tu, kira ikut nasib. hmm.. Kesian..

  • SPORT/FUN GAMES
Kalau citer pasal sport, 'lontar peluru', 'lempar cakera' or 'baling lembing' tu sukan yang sinonim untuk orang yang bertubuh besar. Futsal??? Coach akan pikir 2-3x. Paintball??? Limit berat hanya boleh sampai 68kg sahaja.. Klo berat badan lebih dari tu tak boleh main. Takut tak larat lari satu hutan. Kang ada yang mati tengah2 hutan tu kang, sapa nak angkat? Kamu tidak layak gem!!! Main kawasan 'funzone' plak, limit hanya 65kg untuk naik roller coaster. Over than that, tak boleh sebab takut roller coaster tu akan terbang sampai ke langit ke-7. Peluang untuk seronok itu terbantut hanya kerana terlebih 3-4kg. Kesian kan??? 

  • BOYFRIEND/GIRLFRIEND
Yang ni paling aku suka sebab aku gatal. Hahahaha...
Memang semulajadi kot klo nampak couple tu sorang gemuk sorang kurus, mesti hati tu nak berkata-kata. Even, aku pun sama daaa... Manusia semua punya perasaan. Semua ada keinginan dan nafsu. Standart la. Semua nak pasangan yang sempurna dan terbaekkkk... Tapi perasaan itu terbatas kerana perasaan rendah diri yang terlalu rendah sampai ke tahap '-10'. Kang bila bercinta dengan orang hensem/cantik, orang kutuk kita macam-macam. Kata kita mandrem la, selet minyak senyonyong la apa la.. Bila jatuh hati dengan orang hensem/cantik, terpaksa pendamkan perasaan ni sampai hembusan nafas terakhir sebab takut kena reject. "Layak ke aku berpimpin tangan dengan kamu wahai si hensem/ si cantik manis?"... " Tidakkkk.. kamu tidak layakkkk". Down, down and down.. Kesian sungguh!

Bila berfesyen dan kecantikan imej, makanan, pergaulan, list of friends, sport/fun games dan cinta itu terbatas, di mana letaknya hati si gemuk ini?? Atas atap?? Dibiar sampai kering kerana terikan si matahari, basah kerana si hujan dan si embun atau dibekukan dalam peti ais?? Jangan biarkan golongan gemuk ini terus diserlut dengan mainan perasaan takut, rendah diri dan malu sendirian. Bantu mereka. Tak dapat bantu macam reality show 'the biggest loser' pon takpe. Cuma minta tolong jagakan HATI mereka. Bagi moral support sebab mereka sangat sensitif dalam sesuatu situasi tertentu. 

Pesanan buat 'mereka2' yang bertubuh besar termasuk diri saya:::::
Jangan benarkan minda kiri (buruk) menguasai minda kanan (baik) kerana setiap perkara yang kita lakukan bermula dari saluran otak yang boleh memetik suis pemikiran. Buang perasaan rendah diri sejauh-jauhnya tapi jangan terlalu mendongak sehingga timbul perasaan riak sedangkan anda masih lagi tetap manusia yang sama. Muka tak cantik tapi perasan cantik pon sangat bahaya ye kawan-kawan.. Sereberum, serebelum & mendula oblogata harus berfungsi selari supaya tindakan dan pemikiran kita pantas sewaras-warasnya... Kita harus kuat!!!!!!

2 comments:

missT said...

elo dear.. gemok or kurus xde hal la. jnji hati mau baik. kurus xsemestinye cantik n sehat pon. u should proud with ur self coz i'm very proud to have a fren like u!

indah andika said...

huhu... aku nak pelok kooooo... muaahhh..

Sharing is Caring

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...